Fundacja Carrefour wspiera polskie rolnictwo ekologiczne

Aktualności

Fundacja Carrefour wspiera polskie rolnictwo ekologiczne

Fundacja Carrefour przekazała Fundacji AgriNatura oraz Społecznemu Instytutowi Ekologicznemu granty na wsparcie projektów z zakresu polskiego rolnictwa ekologicznego. To ważny element wdrażania strategii Transformacji Żywieniowej przez Carrefour oraz realizacji Act For Food – ogólnoświatowego programu konkretnych działań na rzecz lepszego jedzenia, smaku i jakości.

Aktywne wspieranie rozwoju rolnictwa ekologicznego jest dla Carrefour szczególnie ważnym działaniem w ramach transformacji żywieniowej. Aby promować polskie rolnictwo ekologiczne, sieć zapewnia długotrwałe wsparcie od Fundacji Carrefour skierowane do rolników przekształcających swoją produkcję na rolnictwo ekologiczne oraz do niewielkich, już istniejących gospodarstw ekologicznych, które potrzebują pomocy w dalszym rozwoju. Jest to możliwe dzięki przekazaniu środków finansowych przez Fundację Carrefour. Łączna wartość grantów wynosi prawie 185 tys. EUR.

Demokratyzacja produktów bio to jedno z największych zadań w ramach transformacji żywieniowej, które stoi przed siecią Carrefour w Polsce. Polski rynek żywności ekologicznej notuje stały wzrost zapotrzebowania ze strony konsumentów, a jednocześnie charakteryzuje się ograniczoną dostępnością produktów, ich małą różnorodnością i wysokimi cenami.

Pierwszym z projektów, które wesprze Fundacja Carrefour, jest inicjatywa „Demokratyzacja BIO”, realizowana przez Fundację AgriNatura. Jej celem będzie zwiększenie różnorodności ekologicznych warzyw na polskim rynku poprzez zapewnienie wybranym rolnikom wsparcia, zarówno finansowego jak i merytorycznego, w postaci serii profesjonalnych szkoleń. Inicjatywa skierowana będzie do 20 wybranych rolników z całej Polski, którzy rozpoczęli już produkcję ekologiczną, ale nadal chcieliby w nią inwestować i ją rozwijać.

Drugi projekt, „GO Agri BIO”, realizowany przez Społeczny Instytut Ekologiczny, obejmie 5 wybranych gospodarstw. Jest to wieloetapowa inicjatywa, która umożliwi beneficjentom całkowite przejście na produkcję bio. Wybrani rolnicy otrzymają kompleksowe wsparcie: finansowe, szkoleniowe, inwestycyjne oraz marketingowe.