FOODEXPO to największe targi spożywczo-gastronomiczne w Polsce północnej. Tu prezentowane są nowe produkty i technologie dla sektora HoReCa, tu przedstawiane są gastronomiczne trendy, a także rozwiązania i pomysły dla smart biznesu: restauracji, piekarni, kawiarni i firm z branży przetwórstwa spożywczego. Najlepsze prezentowane na targach wyroby i najbardziej innowacyjne rozwiązania nagradzane są Nagrodą Grand Prix Mercurius Gedanensis.
FOODEXPO to również znakomita okazja do branżowych spotkań i nawiązywania kontaktów z producentami i dostawcami produktów, sprzętu i wyposażenia dla biznesu gastronomicznego. Targowa oferta skierowana jest przede wszystkim do profesjonalistów: właścicieli i menedżerów obiektów gastronomicznych, firm cateringowych, piekarni, cukierni, lodziarni, sklepów i hurtowni spożywczych, sieci supermarketów i dyskontów oraz szefów kuchni, dietetyków i technologów żywienia. W programie imprezy zaplanowane są merytoryczne seminaria, kreatywne szkolenia, emocjonujące konkursy kulinarne, widowiskowe degustacje i pokazy.
Wykłady mistrzów – punkt obowiązkowy
W październiku ubiegłego roku 14-osobowa polska reprezentacja kucharzy z Adamem Woźniakiem na czele zdobyła srebrny medal na jednym z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie – Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Aż siedmiu z nich gościć będzie na Targach FOODEXPO. Opowiedzą o swoich doświadczeniach i podzielą się swoją rozległą wiedzą. Oto oni:
- t
- Jacek Majcherek (gotował w najlepszych restauracjach świata u boku Gordona Ramsaya w Londynie oraz René Redzepiego w kopenhaskiej Nomie), temat wykładu: Praktyka i darmowe staże w zagranicznych restauracjach. Czy to się opłaca i jaki ma wymierny wpływ na pracę w polskich warunkach?
- Adam Woźniak (Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy, nominowany przez Żółty przewodnik Gault & Millau Polska do tytułu Szefa Roku 2016), temat wykładu: Co ważniejsze smak czy wygląd? Jaki wpływ ma piękna aranżacja talerza na smak potrawy;
- Krzysztof Szulborski (Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, mistrz świata BBQ), temat wykładu: Pierwsza praca. Co warto wiedzieć? Fachowe porady Szefa Kuchni. Techniki krojenia warzyw;
- Jacek Kempa (restaurator sieci restauracji Kempa Gourmet ), temat wykładu: BBQ czy grillowanie? Czym różni się jedno od drugiego?
- Mariusz Gachewicz (prezes Polskiego Stowarzyszenia Carvingowego, szef kuchni na Zamku w Gniewie), temat wykładu: Nowoczesna Kuchnia w starych ruinach zamkowych. Czy to jest w ogóle możliwe?
- Andrzej Ławniczak (sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mistrz Polski w Grillowaniu ), temat wykładu: Tradycja i regionalizm. Najpopularniejsze dania regionalne Polski;
- Krzysztof Gradzewicz (olimpijczyk, Mistrz Polski w daniach z kawioru ), temat wykładu: Własne wędliny i pieczone mięsa. Jak to poprawnie wykonać?
t
t
t
t
t
t
Dla cukierników punktem obowiązkowym powinna być prelekcja cukiernika z tytułem Mistrza Świata – Tomasza Dekera o tym, jak tworzyć kreatywne desery w restauracjach (doświadczenie zdobywał w belgijskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut oraz w barcelońskiej Espai de Sucre).
Dla zdrowia
Specjalny program dla pasjonatów zdrowego stylu żywienia przygotowała Akademia Skutecznej Diety: możliwość analizy składu i masy ciała, indywidualne konsultacje z dietetykiem, a także cykl seminariów poświęconych najbardziej „gorącym” tematom: dietom alternatywnym, uzależnieniom od cukru, tłuszczu i soli oraz trendom dietetycznym w branży spożywczo-gastronomicznej.
W tym samym czasie – POLFISH
Równocześnie w AMBEREXPO odbywać się będą jedyne w Polsce i jedne z największych w Europie Środkowej Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH z szeroką ofertą produktów rybnych, maszyn, urządzeń, opakowań, środków utrzymania czystości, pojazdów specjalistycznych i usług.