„Flavours of Portugal” 21 maja w Warszawie

Aktualności

„Flavours of Portugal” 21 maja w Warszawie

Do odkrywania tradycyjnych smaków Portugalii zaprasza Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza (PPCC). Już po raz dziewiąty portugalskie produkty spożywcze, wino i muzyka będą głównymi bohaterami wydarzeń organizowanych w ramach Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal”. Ta najważniejsza impreza promująca Portugalię w Polsce odbędzie się w dniach 21-26 maja br. w samym centrum Warszawy.

Tegoroczna edycja „Flavours of Portugal” ponownie zagości w hotelu InterContinental Warszawa. Dla uczestników przygotowano bardzo bogaty program – uroczyste kolacje, degustacje, koncerty i spotkania B2B.

Typowych dla Portugalii potraw i najlepszych win z różnych zakątków tego kraju będzie można skosztować podczas uroczystych kolacji. Każdego wieczoru prezentowane będą smaki innych regionów. Potrawy przygotują renomowani szefowie kuchni z Portugalii: Pedro Marques, Manuel Alexandre, Nuno Matos oraz Mariusz Jeznach, szef kuchni hotelu InterContinental. Niezapomnianą oprawę wieczorów stworzą portugalscy artyści.

Dla gości przygotowano także degustacje win i produktów regionalnych. W trakcie Tygodnia Portugalskiego zostanie również przeprowadzony warsztat dotyczący rynku nieruchomości w Portugalii, skierowany zarówno do polskich agencji nieruchomości, jak i osób indywidualnych.

Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal” jest nie tylko wydarzeniem kulturalnym, ale także biznesowym. W jego ramach odbędą się branżowe targi B2B portugalskich produktów spożywczych i win dla polskich importerów, dystrybutorów i profesjonalistów, połączone z degustacjami. W tegorocznej edycji zaprezentuje się 30 portugalskich wystawców – producentów wina, serów, oliwy z oliwek, owoców, konserw rybnych i owoców morza.

Współpraca handlowa Polski i Portugalii z roku na rok zyskuje na znaczeniu. W 2017 r. obroty handlowe między krajami wyniosły 1,5 mld euro i wzrosły o 16% w porównaniu z 2016 r. W ostatnich latach utrzymuje się dodatni bilans handlowy w wysokości 198 mln euro, na korzyść Polski.