W ramach ogólnoświatowego konkursu “FERRERO Hazelnut Award Contest” przyznano nagrody za najlepsze projekty rozwojowo-badawcze w sektorze produkcji i uprawy orzechów laskowych.
Celem konkursu organizowanego przez FERRERO Hazelnut Company jest wsparcie finansowania i rozwoju badań i innowacji orzechów laskowych. Pierwsze miejsce zajął Instituto de Investigaciones Agropecuarias, Carillanca (Chile) za zgłoszony projekt: „Usprawnienie produkcji orzechów laskowych z wykorzystaniem nowoczesnych technologii”. Na drugim znalazł się włoski Uniwersytet w Perugii ze swoim opracowaniem “Nowy system kultywacji: efektywność i zrównoważony rozwój” a na trzecim Institut de Recerca i Tecnologias Agroalimentàries, Torre Marimon, Caldes de Montbui z Hiszpanii, działający we współpracy z Wydziałami Nauk Rolniczych, Żywieniowych i Leśnych Uniwersytetów w Turynie i Palermo za projekt “Rozwój współczesnego przemysłu orzechów laskowych dzięki innowacyjnej technice zbioru”. Suma nagród przyznanych tym instytutom i firmom badawczym wyniosła 160 000 Euro.
-Przyznawanie nagród przez FERRERO Hazelnut Company ma na celu rozwój przemysłu orzechów laskowych w skali światowej, stanowiąc jednocześnie punkt odniesienia dla innowacji, najlepszych praktyk uprawy i zrównoważonego rozwoju środowiskowego – powiedział Lucio Gomiero, Dyrektor Zarządzający FERRERO Hazelnut Company .
FERRERO Hazelnut Company, założona na początku 2015 r., łączy wszystkie działania związane z łańcuchem dostaw orzechów laskowych: uprawy własne FERRERO, wsparcie plantacji, badania i rozwój upraw, źródła dostaw, przekształcenia przemysłowe oraz sprzedaż orzecha laskowego jako produktu i półproduktu. Firma działa na terenie m.in. Włoch, Turcji, Chile, Australii, Republiki Południowej Afryki, Kanady, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Serbii. Celem działań FERRERO Hazelnut Company jest rozwój sektora i praktyk związanych z orzechami laskowymi na świecie.