Ceny podstawowych grup żywności na świecie spadły w maju br., głównie za sprawą obniżek cen zbóż, olejów roślinnych i cukru — poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Indeks cen FAO osiągnął poziom 127,7 punktu, co oznacza spadek o 1 punkt, czyli 0,8 % w porównaniu z kwietniem, ale jednocześnie wzrost o 7,2 punktu, czyli 6 % w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Wskaźnik cen zbóż osiągnął w maju poziom 109 punktów, co oznacza spadek o 2 punkty (1,8 %) w porównaniu z kwietniem oraz o 9,7 punktu (8,2 %) w ujęciu rocznym. Największy spadek zanotowała kukurydza.
Wskaźnik cen mięsa wyniósł w maju 124,6 punktu, co oznacza wzrost o 1,6 punktu (1,3 %) w porównaniu z kwietniem oraz o 7,9 punktu (6,8 %) względem analogicznego okresu ubiegłego roku. Wzrost ten wynikał głównie z podwyżek cen wołowiny, baraniny/jagnięciny oraz wieprzowiny, które przeważyły nad spadkiem cen drobiu. Na rynku baraniny i jagnięciny odnotowano silny popyt importowy, zwłaszcza ze strony Chin, krajów Bliskiego Wschodu i Europy. Ceny wieprzowiny wzrosły z kolei w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie oraz gwałtowny wzrost cen eksportowych z Niemiec, które odzyskały status kraju wolnego od pryszczycy.
Wskaźnik cen produktów mlecznych osiągnął w maju poziom 153,5 punktu, co oznacza wzrost o 1,3 punktu (0,8 %) w porównaniu z kwietniem oraz o 27,2 punktu (21,5 %) w stosunku do tego samego miesiąca ubiegłego roku. Ceny pełnego mleka w proszku wzrosły o kolejne 4 %, głównie za sprawą wysokiego popytu ze strony Chin przy jednoczesnym niewielkim zwiększeniu podaży. Natomiast ceny odtłuszczonego mleka w proszku spadły nieznacznie — o 0,2 %.
Wskaźnik cen cukru wyniósł w maju 109,4 punktu, co oznacza spadek o 2,9 punktu (2,6 %) w porównaniu z kwietniem oraz o 7,7 punktu (6,6 %) w stosunku do maja 2024 roku.
źródło: Rzeczpospolita
oprac.: K. Walkowiak