FAO: Światowy indeks cen w styczniu br.

Aktualności

FAO: Światowy indeks cen w styczniu br.

07 lutego 2023

Co miesiąc, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje indeks FFPI (FAO Food Price Index). W styczniu 2023 roku wskaźnik spadł kolejny miesiąc z rzędu.

W ubiegłym miesiącu zanotowano spadek jedynie o 1,1 pkt do poziomu 131,2 pkt, jednak w stosunku do wartości indeksu w marcu 2022 roku, kiedy zanotowano jego szczyt, obniżył się o 28,6 pkt. Tendencje spadkowe dotyczą 4 z 5 monitorowanych przez FAO kategorii: artykułów mleczarskich, olejów roślinnych, mięsa i cukrów. Jedynie w kategorii zbóż odnotowano lekką zwyżkę, co analitycy FAO tłumaczą odreagowaniem rynku po kilku miesiącach przecen.  

Subindeksy w styczniu br. w poszczególnych kategoriach FAO kształtowały się następująco: 

  • indeks cen cukru średnio 115,8 pkt, spadek o 1,3 pkt do grudnia, co oznacza pierwszy spadek indeksu cen tej kategorii po ostatnich 2 miesiącach wzrostu;
  • indeks cen mięsa wyniósł średnio 113,6 pkt, tylko o 0,1 pkt mniej w stosunku do grudnia — to siódmy miesiąc spadku tego wskaźnika spowodowany obniżką światowych cen mięsa drobiowego, wołowego i wieprzowiny;
  • indeks cen produktów mleczarskich kształtował się na średnim poziomie 136,2 pkt — spadek o 2 pkt do grudnia i najniższy poziom od 12 miesięcy, co pokazywały obniżone ceny masła i mleka w proszku na międzynarodowych rynkach;
  • indeks cen olejów roślinnych oscylował wokół średniej na poziomie 140,4 pkt, co oznacza spadek o 4,2 pkt w stosunku do poprzedniego miesiąca, a odzwierciedleniem malejącego wskaźnika były niższe ceny oleju palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego na rynkach — to drugi miesiąc spadku indeksu FAO w tej kategorii produktowej;
  • indeks zbóż, jako jedyny spośród subindeksów FAO zanotował nieznaczny wzrost w porównaniu z grudniem i wyniósł 147,4 pkt.

źródło: agronews.com.pl