Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa opublikowała najnowsze dane dotyczące cen żywności na świecie. W sierpniu br. wskaźnik FAO wyniósł 121,4 pkt wobec 124 pkt w lipcu.
Do spadku cen żywności na świecie przyczyniły się m.in. ceny nabiału, olejów, zbóż oraz mięsa. Jak wynika z danych Organizacji, wskaźnik cen nabiału wyniósł 111,3 pkt., czyli zmalał o 4%. Największe spadki cen dotyczą tłustego mleka w proszku.
124 pkt. wyniósł wskaźnik cen olejów. Potaniały 4 rodzaje tego produktu: olej słonecznikowy, palmowy, sojowy oraz rzepakowy.
Jeśli zaś chodzi o ceny mięsa – wskaźnik FAO wyniósł 114,6 pks i zmalał o 5,4% w ujęciu rocznym. Wobec cen sprzed roku wskaźnik zbóż zmalał do 125 pkt.
źródło: Rzeczpospolita
Oprac.: Klaudia Walkowiak