FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) podała najnowsze dane dotyczące cen żywności na świecie. Wynika z nich, że ich wskaźnik w marcu br. wyniósł 118,3 pkt wobec 117 pkt w lutym br.
Ceny podstawowych grup spożywczych w ubiegłym miesiącu wzrosły. Najbardziej zdrożały oleje roślinne, których wskaźnik wyniósł 130,6 pkt.
124,2 pkt wyniósł wskaźnik cen nabiału, tj. 2,9% więcej niż w ubiegłym miesiącu. Największe wzrosty zanotowały sery oraz masło.
O 1,7% zdrożało mięso. Wskaźnik cen w tej kategorii wyniósł 113 pkt, czyli o 1,9 więcej niż w lutym br. Jak podaje FAO, najbardziej zdrożał drób oraz wieprzowina.
Jakie produkty staniały?
Według najnowszych danych wskaźnik cen cukru wyniósł 133,1 pkt i zmalał o 5,4% w porównaniu do ubiegłego miesiąca.
źródło: Rzeczpospolita
oprac.: red.