Fabryka Danone w Bieruniu z tytułem Fabryka Roku

Nowości FMCG

Fabryka Danone w Bieruniu z tytułem Fabryka Roku

09 grudnia 2019

Fabryka Danone w Bieruniu została doceniona za kompleksowość oraz efektywność działań. W konkursie Fabryka Roku, organizowanym po raz 8. przez redakcje magazynów Inżynieria i Utrzymanie Ruchu oraz Control Engineering Polska, śląski zakład produkcyjny otrzymał nagrodę w kategorii Branża Spożywcza. Laureatów plebiscytu ogłoszono podczas uroczystej gali, która odbyła się 4 grudnia w Warszawie.

Kapituła konkursu Fabryka Roku, w skład której wchodzą przedstawiciele redakcji oraz eksperci branży przemysłowej, nagrodziła zakład produkcyjny Danone w Bieruniu w kategorii Branża Spożywcza. Niezależne jury doceniło działalność fabryki, która na 13 liniach produkcyjnych wytwarza ponad 260 wariantów produktów mlecznych, trafiających do 26 krajów. O tytuł najlepszego w branży rywalizowały cztery zakłady produkcyjne z całego kraju.

Fabryka Danone w Bieruniu to jeden z największych zakładów produkcyjnych Danone na świecie. Po przeprowadzonej w latach 2015-2017 gruntownej modernizacji, zakład specjalizuje się w produkcji jogurtów pitnych o pojemności powyżej 100 g oraz produktów jedzonych łyżeczką (w tym serków Danio). Wytwarzane w Bieruniu produkty mleczne trafiają do 25 krajów europejskich, a także na rynek amerykański (USA). To właśnie tę kompleksowość działania szczególnie doceniło jury konkursu.

– Nasza fabryka stanowi ważne centrum produkcyjne Danone w Europie. Dzięki modernizacji zakładu nasz potencjał produkcyjny oraz zdolność do podejmowania nowych wyzwań znacznie się zwiększyły. Cieszymy się, że zostało to dostrzeżone i wyróżnione przez kapitułę konkursu Fabryka Roku – mówi Rafał Piwowarski, dyrektor zakładu Danone w Bieruniu.

O sprawne funkcjonowanie fabryki Danone w Bieruniu dba blisko 650 pracowników. Aby zapewnić wszystkim – zarówno osobom z wieloletnim stażem, jak i tym dopiero dołączającym do zespołu – atrakcyjne warunki pracy i szerokie możliwości rozwoju, firma wiele uwagi poświęca budowie niepowtarzalnej oferty, którą nieustannie wzbogaca. Każdy pracownik zakładu może liczyć m.in. na wysoko rozwinięty system szkoleń technicznych, program doceniania pracowników czy długą listę benefitów pozapłacowych. Zgodnie z realizowaną przez Danone misją niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom jak to możliwe, a także przyświecającą całej grupie spółek DANONE wizją One Planet. One Health, dla pracowników organizowane są również działania z zakresu promocji prawidłowego odżywiania i nawadniania, jak również aktywności fizycznej czy profilaktyki zdrowia.

Realizowane inicjatywy są doceniane przez pracowników, którzy chętnie wiążą się z zakładem produkcyjnym na dłużej – średni staż pracy to aż 10 lat, a wskaźnik rotacji kadr wynosi obecnie niecałe 5% i plasuje się znacznie poniżej średniej krajowej.