Zmiany klimatyczne wywierają coraz silniejszy wpływ na europejski sektor winiarski, prowadząc do strat wśród producentów oraz zmieniając tradycyjne regiony upraw. Nowe, sprzyjające uprawie winorośli warunki mogą pojawić się w regionach takich jak Polska, Chiny, Belgia, Szwecja czy Dania.
Wpływ zmian klimatu na uprawy winorośli
Badania opublikowane w magazynie „Nature” wskazują, że wzrost globalnych temperatur może sprawić, iż od 50 do 70 % obecnych terenów upraw winorośli stanie się niezdatnych do produkcji. Jednocześnie na 11–25 % obszarów produkcja może wzrosnąć dzięki zmianom warunków pogodowych. Nowe, sprzyjające uprawie winorośli warunki mogą pojawić się w regionach takich jak Polska, Chiny, Belgia, Szwecja czy Dania.
Zmiany w tradycyjnych regionach winiarskich
Do końca stulecia nawet 90 % tradycyjnych regionów uprawy winorośli w Hiszpanii, Włoszech, Grecji i południowej Kalifornii może zniknąć z powodu suszy i fal upałów. Z kolei wzrost temperatur sprzyja rozwojowi produkcji wina w północnej Francji oraz południowej części Wielkiej Brytanii.
Działania Unii Europejskiej
W odpowiedzi na te wyzwania, Komisja Europejska przeznaczyła 380 mln euro na wsparcie producentów wina i serów w Hiszpanii, Francji i Włoszech. Środki te mają zostać wykorzystane w 23 projektach związanych z budową odporności na zmiany klimatu oraz łagodzeniem ich skutków.
źródło: Rzeczpospolita
oprac.: K. Walkowiak