Europejscy producenci wina zmagają się z efektami zmian klimatu

Aktualności

Europejscy producenci wina zmagają się z efektami zmian klimatu

16 stycznia 2025

Zmiany klimatyczne wywierają coraz silniejszy wpływ na europejski sektor winiarski, prowadząc do strat wśród producentów oraz zmieniając tradycyjne regiony upraw. Nowe, sprzyjające uprawie winorośli warunki mogą pojawić się w regionach takich jak Polska, Chiny, Belgia, Szwecja czy Dania.

Wpływ zmian klimatu na uprawy winorośli

Badania opublikowane w magazynie „Nature” wskazują, że wzrost globalnych temperatur może sprawić, iż od 50 do 70 % obecnych terenów upraw winorośli stanie się niezdatnych do produkcji. Jednocześnie na 11–25 % obszarów produkcja może wzrosnąć dzięki zmianom warunków pogodowych. Nowe, sprzyjające uprawie winorośli warunki mogą pojawić się w regionach takich jak Polska, Chiny, Belgia, Szwecja czy Dania.

Zmiany w tradycyjnych regionach winiarskich

Do końca stulecia nawet 90 % tradycyjnych regionów uprawy winorośli w Hiszpanii, Włoszech, Grecji i południowej Kalifornii może zniknąć z powodu suszy i fal upałów. Z kolei wzrost temperatur sprzyja rozwojowi produkcji wina w północnej Francji oraz południowej części Wielkiej Brytanii.

Działania Unii Europejskiej

W odpowiedzi na te wyzwania, Komisja Europejska przeznaczyła 380 mln euro na wsparcie producentów wina i serów w Hiszpanii, Francji i Włoszech. Środki te mają zostać wykorzystane w 23 projektach związanych z budową odporności na zmiany klimatu oraz łagodzeniem ich skutków.

źródło: Rzeczpospolita
oprac.: K. Walkowiak