Eksport szansą dla branży cukrowniczej

Aktualności

Eksport szansą dla branży cukrowniczej

25 stycznia 2019

Produkcja cukru w Polsce o jedną trzecią przewyższa krajowy popyt. Wobec tego producenci zmuszeni są do eksportowania swoich wyrobów do innych krajów, głównie pozaunijnych. W 2018 r. największymi odbiorcami polskiego cukru były Izrael oraz Egipt.

Sprzedaż cukru poza granice Unii Europejskiej jest efektem uwolnienia w 2017 r. kwot cukrowych, wówczas we wszystkich krajach wspólnoty gwałtownie zwiększono produkcję.

Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała wyniki kampanii cukrowniczej 2018/2019. We wszystkich siedmiu cukrowniach spółka skupiła prawie 6 milionów ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 910 tys. ton cukru. Jest to najlepszy wynik w historii firmy.

Cała branża osiągnęła wynik około 2,3 mln ton wyprodukowanego cukru, co oznacza wzrost w stosunku do ubiegłego sezonu o 18%. Tymczasem krajowy popyt szacowany jest na 1,7 mln ton, nadpodaż wynosi więc około 33%. Wobec tego eksport wzrósł w okresie pierwszych 11 miesięcy ubiegłego roku o jedną piątą, w tym do krajów poza unijnych o 68%. W tym czasie wysłano z Polski 782,2 tys. ton, 62% tej kwoty trafiło do takich krajów, jak m.in. Egipt, Izrael, Sri Lanka czy Gruzja

W ubiegłym roku na rynku panowały rekordowo niskie ceny cukru. W czerwcu za tonę cukru konfekcjonowanego płacono 1272 zł, co jest wynikiem najniższym od dekady.

Źródło: Rzeczpospolita

Foto: Pixabay