Ma łagodny smak i doskonale się topi. Stanowi perfekcyjny duet z domowym pieczywem, doskonale pasuje do słodkich owoców. Ser Edamski – bo oczywiście o nim mowa – to klasyczny holenderski półtwardy ser, którego popularność nie ustaje od niemal pięciu wieków. Pora poznać go trochę lepiej.
Międzynarodowa kariera sera
Historia sera edamskiego sięga średniowiecza, a jego kolebką jest pięknie położone w północno-wschodniej Holandii i otoczone żyznymi pastwiskami miasto Edam. Edammer, bo tak brzmi jego oryginalna nazwa, to kuzyn słynnej Goudy, typowy przedstawiciel podpuszczkowych serów holenderskich, który swoją międzynarodową rozpoznawalność zawdzięcza epoce wielkich odkryć geograficznych. Dlaczego? Ponieważ ser ten (jako jeden z niewielu) świetnie sprawdzał się w trakcie wielomiesięcznego przechowywania, stał się wręcz obowiązkowym prowiantem na statkach wyruszających w oceaniczne wojaże. A że Holandia była bardzo przedsiębiorczym krajem z wieloma zamorskimi koloniami, bardzo szybko stał się serem prawdziwie światowym, znanym od Meksyku po Filipiny. Dziś Edamski produkowany jest także w Polsce, a dokładnie w zakładzie Hochland w Węgrowie, oczywiście z zachowaniem całego cyklu produkcyjnego, tak by również poza rodzimym krajem zachował swój oryginalny, znany od stuleci, zapach i smak.
Ser Edamski można określić mianem sera uniwersalnego co najmniej z pięciu powodów:
- Idealnie się topi, stanowi więc doskonały składnik kanapek na zimno i ciepło, na słono i na słodko. Co do niego pasuje? Chałki, rogale, maślane bułeczki, drożdżowe babki, placki ze śliwkami czy z rabarbarem, a także pieczywo tostowe, pszenne i drożdżowe.
- Naturalna łagodność smaku pozwala łączyć go z niemal każdym składnikiem. Doskonale współgra z powidłami, miodem, syropem klonowym, cynamonem i kruszonymi orzechami laskowymi, włoskimi czy pistacjowymi, a także z ketchupem, czy kremem czekoladowym.
- Smak sera Edamskiego podkreślą przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, kmin rzymski, pieprz kajeński, kardamon czy ziele angielskie, dlatego można go wykorzystać przygotowując także nieco bardziej orientalne czy egzotyczne potrawy.
- Idealny wybór, gdy w menu znajdzie się zapiekanka, zarówno ziemniaczana, jak i makaronowa, ponieważ stopiony doskonale pokrywa zapiekane mięsa i warzywa.
- Można go łączyć ze słodkimi owocami – melonem, morelami, brzoskwiniami czy gruszkami. Jeśli więc ma znaleźć się na desce serów, to właśnie w takim otoczeniu. Zaś do stojącego obok kieliszka warto wlać białe wino o kwiatowych nutach lub różowe, najlepiej nie za słodkie. Alternatywną opcją jest półwytrawny cydr albo piwa o owocowych nutach.
A oto kulinarna inspiracja z Edamskim w roli głównej, czyli pełnoziarniste grzanki z sałatką z szynki, sera i ogórka marynowanego.
Składniki na 2 os.: chleb pełnoziarnisty 4 kromki, szynka gotowana lub konserwowa 4 plasterki, ser żółty w plastrach Hochland Edamski 2 plastry, ogórek zielony 1 szt.
Marynata do ogórka: sos sojowy 2 łyżki, ocet ryżowy 1 łyżka, łyżka prażonego sezamu, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Chleb tostujemy lub smażymy na patelni, następnie obcinamy skórki. Ser i szynkę tniemy w cienkie paski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Ogórka tniemy w szerokie wstążki (najwygodniej obieraczką do warzyw), przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Do miski dokładamy szynkę i ser, mieszamy i układamy na grzankach. Na koniec dekorujemy świeżymi ziołami.
oprac. P.Ł.