Własne piekarnie, pierwsze w Polsce wędzarnie wędlin, ryb, produkty lokalnych dostawców to oferta, jaką E.Leclerc przyciąga swoich klientów. Zanim artykuły z działu rybnego, mięsnego czy warzywnego trafią do konsumenckich koszyków, E.Leclerc uważnie planuje i kontroluje cały proces wytwarzania oraz dostaw. Dzięki temu asortyment na półkach E.Leclerc jest zawsze świeży, wolny od konserwantów i zachowuje przystępną cenę.
Coraz więcej marketów E.Leclerc posiada własną produkcję. Wędliny oraz pieczywo przygotowywane są tuż obok miejsca zakupu, a świeże półprodukty sprowadzane są z lokalnego rynku. Jako pierwsze w Polsce sklepy E.Leclerc uruchomiły własne wędzarnie wędlin czy też piekarnie. W ślad za tym poszło otwarcie pierwszej, unikatowej wędzarni ryb we Wrocławiu.
W hipermarketach, które posiadają własne piekarnie wszystkie wypieki powstają na terenie sklepu. Klienci mogą też składać indywidualne zamówienia. W ofercie znajduje się bogaty wybór pieczywa i wyrobów cukierniczych. Tradycyjne francuskie croissanty, bagietki czy polskie bułeczki oraz ciasta powstają na bazie naturalnych surowców.
Podobnie funkcjonują działy mięsne. W sklepach E.Leclerc można kupić mięso z polskich hodowli pochodzące z własnego rozbioru. Codziennie dostarczane są świeże półtusze, z których tradycyjną metodą wyrabiane są między innymi wyjątkowe wędliny, nie zawierające przeciwutleniaczy, stabilizatorów czy sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu. We własnych wędzarniach (np. w hipermarkecie we Wrocławiu, Radomiu, Elblągu czy Lublinie) powstają kruche, aromatyczne wędliny. Dzięki stosowaniu naturalnych przypraw oraz wędzeniu dymem z drewna olchowego i bukowego, wędliny uzyskują niepowtarzalny smak.
Owoce i warzywa z E.Leclerc są dostarczane przez producentów z lokalnych rynków. Ich jakość jest dokładnie sprawdzana przed wyłożeniem na półki oraz regularnie kontrolowana w godzinach otwarcia sklepu. Nie są magazynowane, dzięki czemu Klient ma gwarancję świeżości oraz nie dopłaca za utrzymywanie zapasów.
Aby utrzymać wysoką jakość oraz świeżość produktów, sieć E.Leclerc inwestuje w nowoczesny sprzęt. Między innymi sklepy w Radomiu, Kielcach, Lublinie, Wrocławiu i Warszawie wyposażone są w urządzenia chłodnicze, które w sposób inteligentny reagują na ewentualne wahania temperatury. Ich stan jest zdalnie nadzorowany, dzięki znajdującym się w każdym sklepie stacjom monitorowania.