Na rynku hurtowym w Broniszach w sprzedaży dostępne są już polskie nowalijki. Przed Wielkanocą wzrasta zainteresowanie nimi, oprócz polskich hurtowników kupują je hurtownicy z Litwy, Ukrainy, Estonii i Łotwy. Zapotrzebowanie na młode warzywa jest spore, a ich ceny wzrosły do poziomu 9-11 zł za kg, podczas gdy rok temu były one nawet o 3,5 zł tańsze. W tym roku cena krajowych pomidorów jest od 20 – 40% wyższa od ubiegłorocznej.
Krajowe ogórki, których podaż jest już duża, kosztują w ofercie hurtowej od 4,5 do 5 zł za kg. Za krajowe rzodkiewki trzeba zapłacić 1,50 – 2 zł za pęczek. Importowana rzodkiewka jest tańsza ok. 30-70 groszy za pęczek. Szczypiorek, natka pietruszki i koperek w cenie hurtowej kosztuje od 70 groszy do 1 zł za pęczek; botwina to wydatek rzędu 2 – 4 zł za pęczek. Staniał już szpinak do 6-7 zł za kg. Nadal droga jest krajowa sałata masłowa, główka kosztuje 1,80 – 3,00 zł.
źródło: PAP