Drożejąca ropa może spowodować podwyżki cen żywności

Aktualności

Drożejąca ropa może spowodować podwyżki cen żywności

Cena produktów spożywczych może pójść w górę ze względu na rosnące koszty paliw. Wpływ na wyższą cenę żywności mają również zwiększony popyt, mniejsza powierzchnia zasiewów, a także straty związane z anomaliami pogodowymi. 

Ceny rzepaku są niskie, jednak wskutek drożejącej ropy na świecie i umocnienia dolara amerykańskiego ceny mogą wzrastać. Spadek produkcji rzepaku, związany z mniejszą powierzchnią upraw, może spowodować lokalnie wysoką presję na ceny. Mniejsza powierzchnia zasiewów żyta także może oddziaływać na wzrosty cen.

Maleją zapasy odtłuszczonego mleka w proszku. W majowym przetargu KE upłynniła ponad 40 tys. t OMP. Wyhamowuje eksport produktów mleczarskich w UE.

Wzrasta pogłowie świń w Polsce. Możliwe są jednak spadki liczebności krajowego stada trzody w drugiej połowie 2018 r. wskutek niskich cen. Przyspiesza dynamika eksportu drobiu w wyniku wyższej sprzedaży na rynki pozaeuropejskie.

Straty przymrozkowe w Chinach odnotowane na początku kwietnia oddziaływać będą na wzrosty cen truskawek i jabłek do przetwórstwa. Jednak wzrost produkcji w Polsce spowodować może spadki cen.

Wzrost cen ropy naftowej może spowodować przyspieszenie wzrostów cen żywności. W maju ceny ropy na rynkach światowych przekroczyły poziom 80 USD/baryłkę.

Źródło: Agro Nawigator PKO BP

Foto: Pixabay