Drożdżowe w nowej odsłonie

Kampanie

Drożdżowe w nowej odsłonie

Pyszne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedościgniony ideał, zaś receptury jak je przygotować przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Choć ciasto drożdżowe jest smaczne samo w sobie, wykorzystywane jest przy produkcji również innych wypieków, takich jak: kukiełki, rogaliki czy strudel. Możliwości jest wiele, zaś ich tajemnica tylko jedna. Tkwi ona w tym wyjątkowym cieście.

Idealnie wyrośnięte ciasto jest lekkie i pulchne. Umiejętność przygotowania go otwiera drzwi do tworzenia najróżniejszych wypieków od słodkich bułeczek po chałki czy rogale świętomarcińskie. Ciasto drożdżowe z owocami to wręcz nieodzowny element każdego wakacyjnego spotkania z bliskimi. Jednak nie mniej popularne są wszelkie wytrawne wersje ciasta drożdżowego – zwłaszcza chleb. Wspomniana tajemnica zaklęta jest bowiem w zaczynie z drożdży, którego historia sięga czasów starożytnych. Jedna z legend głosi, że zaczyn ten powstał na skutek zalania przez Nil magazynów z mąką w starożytnym Egipcie. Zauważono, że powstała mieszanina zwiększa swoją objętość. Po połączeniu jej z nową mąką, wypieczono z niej chleb, który był smaczniejszy od znanego dotychczas i tak właśnie drożdże zyskały popularność. Dziś są nieodzownym elementem w naszej kuchni. A oto co smacznego można z nich wyczarować.

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami

Składniki

Ciasto:

• 250 g mąki pszennej

• 100 g miękkiego masła

• 4 g suchych drożdży instant Delecta

• 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

• 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta

• 3 łyżki cukru pudru

• 1 jajo

• 2 żółtka

Farsz:

• 1 szklanka maku Bakalland

• 4 łyżki miodu

• 100 ml mleka

• 50 g orzechów włoskich Bakalland uprażonych i posiekanych

• 30 g pokrojonych migdałów Bakalland

• 3 łyżki cukru

• 1 roztrzepane jajko

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 170ºC (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy tak, jak kruche ciasto, a następnie odkładamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Mak zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut z dodatkiem miodu. Pod koniec gotowania wlewamy mleko i gotujemy do odparowania płynu. Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem, a następnie łączymy z orzechami. Ciasto wałkujemy na duży, okrągły placek o średnicy około 45 cm i dzielimy go na 14 „trójkątków”, przekrawając 7 razy średnicę placka. Na każdy z nich wykładamy farsz, rozprowadzamy go łyżką, a trójkąt zwijamy, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka. Zawinięte rogaliki wykładamy na blasze, przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy na około godzinę do delikatnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i cukrem. Rogaliki pieczemy przez około 30 minut.

Piernikowe pączki

Składniki

• 50 g drożdży

• 5 łyżek mleka

• 1 łyżeczka cukru

• 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

• 3 szklanki mąki pszennej

• 2 jaja

• 250 g miękkiego masła

• 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Drożdże mieszamy z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki. Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut. Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.

Chałka czekoladowa

Składniki

Ciasto:

• 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta

• 3 łyżki kakao

• 3 jaja

• 300 ml mleka

• 100 g masła

Kruszonka:

• 25 g masła

• 1 łyżka cukru

• 35 g rodzynek sułtańskich Bakalland

• 35 g Złotych Owoców Bakalland

Do garnka wlewamy mleko z masłem i całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, po czym studzimy, aż mieszanka będzie lekko ciepła (około 40ºC). Do zawartości opakowania z ciastem drożdżowym dodajemy kakao, jaja i stopniowo wlewamy lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem. Całość miksujemy około 5 minut, aż do połączenia się składników na jednolitą masę. Gotową masę przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Siekamy bakalie, które następnie mieszamy z miękkim masłem i cukrem. Z wyrośniętego ciasta zaplatamy chałkę i posypujemy bakaliami. Pozostawiamy jeszcze chwilkę do wyrośnięcia i pieczemy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.