Dr. Oetker wspiera Ciastkarnię „Pączek” ze Stronia Śląskiego  w odbudowie po powodzi

Aktualności

Dr. Oetker wspiera Ciastkarnię „Pączek” ze Stronia Śląskiego w odbudowie po powodzi

20 grudnia 2024

Powódź z września 2024 roku mocno doświadczyła region południowej Polski. Wśród poszkodowanych znalazła się rodzinna Ciastkarnia Pączek ze Stronia Śląskiego, której zniszczeniu uległ budynek produkcji sklep, sprzęt i surowce. Skutkiem powodzi było wstrzymanie działalności ciastkarni, pozbawienie pracowników miejsca pracy oraz źródła ich dochodu. Firma Dr. Oetker nie została obojętna na tak trudną sytuację decydując się wesprzeć poszkodowaną Ciastkarnię Pączek.

Ciastkarnia Pączek od 30 lat jest kluczowym punktem na mapie Stronia Śląskiego, oferując tradycyjne wypieki, w tym pączki i chleby. Jest to jedyne takie miejsce w tej miejscowości. Właściciele, Państwo Dorota i Piotr Dudziak, stanęli przed trudnym zadaniem odbudowy swojego biznesu, który stanowi nie tylko źródło ich pasji, ale także ważne miejsce, nie tylko dla mieszkańców, ale i dla turystów odwiedzających Stronie Śląskie.

– Zarówno nasze firma, jak i Ciastkarnia Pączek pieczenie mają w swoim DNA, dlatego decyzja o wsparciu Ciastkarni Pączek była naturalnym krokiem. Jako firma rodzinna, chcieliśmy wesprzeć tę wyjątkową cukiernię nie tylko w fizycznej odbudowie, ale także dać możliwość przedsiębiorczym i zarazem przemiłym Właścicielom wsparcie, by ponownie byli słodkim sercem Stronia i okolic. Będąc liderem w branży wypieków, rozumiemy, jak istotne jest dla lokalnej społeczności utrzymanie takich małych, ale kluczowych przedsiębiorstw – powiedział Piotr Bobrycki z Dr. Oetker Polska.

Dr. Oetker kupił i przekaże nowoczesny sprzęt umożliwiajacy ponowne uruchomienie produkcji w Ciastkarni Pączek. Dodatkowo, firma zapewni surowce potrzebne do wznowienia produkcji wypieków, dając tym samym Państwu Dorocie i Piotrowi Dudziak szansę na wznowienie działalności. Pomoc Dr. Oetkera pozwoli również na „odmrożenie” miejsc pracy w regionie, przywracając ciastkarni jej rolę jako serca Stronia Śląskiego.

Trwają dostawy sprzętu

Pierwsza dostawa nowego sprzętu do Ciastkarni Pączek już się odbyła. Ze względu na trwające prace budowlane na drodze przed cukiernią i brak możliwości dostarczenia dużych maszyn – kolejny termin zaplanowany został na 8 stycznia 2025 roku. Wszyscy dostawcy są już w gotowości, by przekazać zamówione urządzenia. To ważny moment w odbudowie tej lokalnej cukierni, która dzięki wsparciu Dr. Oetker oraz innych zaangażowanych firm, odzyska możliwość produkcji i sprzedaży swoich wypieków.

– Pragniemy wyrazić ogromne podziękowania dla Dr. Oetker, BIS, Hert, Magorex, Wagotech, Technica, InPlusGastro, Bolarus, Expondo i UTZ– komentuje Pan Piotr Dudziak, właściciel Ciastkarni Pączek.  Dzięki Waszemu wsparciu mogę zacząć spać spokojnie. Tak jak woda zalała nasze ukochane miasteczko, tak mnie zalewały łzy każdego dnia (…)  Stronie płakało razem ze mną. Poddałem się, moi pracownicy stracili pracę, przyjaciele, znajomi stracili domy. Dzięki wolontariuszom udało się sprzątnąć tony błota. Dalej dowiedziałem się, że Dr. Oetker, międzynarodowa firma chce wspomóc mnie, zwykłego, małego rzemieślnika z małej miejscowości. Nie znajduję w swojej głowie słów, aby wyrazić wdzięczność, boję się, że zwykłe “dziękuję” to za mało. Pozwolę sobie przytoczyć cytat Marii Konopnickiej “Ludzie to anioły z jednym skrzydłem, dlatego, aby się wznieść, musimy trzymać się razem”. Dziękuję, za ofiarowane mi skrzydła. – dodaje właściciel Ciastkarni Pączek ze Stonia Śląskiego

Uroczyste otwarcie Ciastkarni Pączek wstępnie planowane jest na koniec stycznia 2025 roku. Firma Dr. Oetker będzie wspierać Ciastkarnię Pączek aż do pełnego przywrócenia jej działalności.

źródło: Dr. Oetker Polska
oprac.: K. Walkowiak