Dobiegają końca prace nad Krajową Grupą Spożywczą

Aktualności

Dobiegają końca prace nad Krajową Grupą Spożywczą

Znamy już więcej szczegółów na temat Krajowej Grupy Spożywczej. Jacek Sasin, minister aktywów państwowych, zapowiedział finalizację prac nad powołaniem KGS i zdradził, że w jej skład wejdzie 15 państwowych spółek z sektora spożywczego. 

W rozmowie z Rzeczpospolitą Sasin przyznał, że grupa zostanie podzielona na 6 segmentów: produkcja nasienna, produkcja cukru, produkcja skrobi, sektor zbożowo-młynarski, sektor rolny oraz przetwórstwo spożywcze. Szacowane przychody spółki mają wynosić około 3,5 mld zł rocznie, co będzie wynikiem o 35 proc. lepszym niż odnotowuje inny państwowy kolos – Krajowa Spółka Cukrowa. 

Jak zauważył Sasin, dzięki powołaniu KGS łatwiej będzie kontrolować etapy produkcji w segmencie cukru, skrobi, zbożowo-młynarskim i przetwórstwa spożywczego. Pomysłodawcy powołania KGS uważają także, że powołanie KGS stało się szczególnie ważne wobec konfliktu w Ukrainie. Zwiększa bowiem żywnościowe  bezpieczeństwo Polski. – Wszyscy zdajemy sobie sprawę z faktu, że wojna w Ukrainie diametralnie zmieniła sytuację, powodując wzrost cen podstawowych produktów, wzrost kosztów produkcji i transportu oraz przerwanie łańcuchów dostaw, ograniczenie dostępności zbóż – mówił Jacek Sasin.

źródło: Rzeczpospolita