Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji zwraca uwagę, że przy sklepowej kasie klienci odczuwają skutki nawet dwucyfrowej podwyżki cen. POHiD prześledziła zmiany kosztów od stycznia 2021 r. do stycznia bieżącego roku.
Z analizy wynika, że średnie ceny płatków owsianych wzrosły o 40%, oleju roślinnego o 60%, jaj o 30%, cukru o 25%, makaronu o 30%, mięsa wieprzowego o 20%, mleka o 12%. Najbardziej w ciągu roku zdrożało masło – aż o 71%.
POHiD podaje, że producenci żywności argumentują, że za podwyżkami cen hurtowych stoją przede wszystkim koszty produkcji.
Jak powiedziała prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji Renata Juszkiewicz, wzrosty cen, które odczuwają obecnie klienci sklepów są wynikiem presji cenowej z ostatnich kilku miesięcy. – Od rolników i producentów żywności słyszymy natomiast zapowiedzi kolejnych podwyżek, spowodowanych przede wszystkim wzrostem cen energii i paliw, jak również cen surowców, nawozów i środków ochrony roślin, pasz, opakowań, wynagrodzeń, oraz w niektórych przypadkach zaburzeniami globalnych łańcuchów dostaw — wskazała.
źródło: businessinsider.com.pl