Wyjątkowy smak oraz aromat, z charakterystyczną orzechową nutą i dużą liczbą oczek. Taki właśnie jest ser Senator Emmentaler od SM Mlekpol. To nowość na półce serów premium i produkt, który ma wszelkie szanse, by zaspokoić podniebienia oraz podbić serca najbardziej wytrawnych koneserów.
Twórczo rozwijając dokonania szwajcarskich mistrzów serowarstwa, Mlekpol wprowadza na rynek nowy produkt – Senator Emmentaler. To twardy ser podpuszczkowy, powstający w długotrwałym procesie dojrzewania. Ze względu na unikatowe właściwości smakowe oraz aromatyczne, a także najwyższą jakość użytych do jego produkcji surowców, wyrób ten lokuje się w segmencie serów premium. Jego charakterystyczny, wyróżniający się smak i aromat doceniane są zwłaszcza przez wymagających znawców i miłośników sera.
Senator Emmentaler jest wytwarzany z najwyższą starannością, wedle najlepszych receptur, wzbogaconych o wiedzę, doświadczenie i technologie wiodącego polskiego producenta. Efekt? Wyśmienity. Ser ma elastyczny, złocisty miąższ i naturalnie powstałą suchą skórkę. Pachnie intensywnie. W smaku jest delikatny, lekko słodkawy, o wyraźnie wyczuwalnym smaku orzechowym. W jego przekroju widoczne są duże, regularne oczka, stanowiące o wyjątkowości tego typu serów twardych.
Senator Emmentaler powstaje z polskiego mleka, pochodzącego od krów wypasanych w najczystszych regionach naszego kraju. Jak przystało na produkt z najwyższej półki, nie zawiera konserwantów. Charakteryzuje się natomiast dużą zawartością wapnia oraz wartościowego białka, a także innych cennych składników.
Ser dostępny jest w dwóch gramaturach oraz rodzajach:
- Senator Emmentaler w plastrach 150 g – dostępny w wygodnych opakowaniach typu „otwórz-zamknij”, które ułatwiają przechowywanie bez utraty właściwości smakowych i zapachowych,
- Senator Emmentaler – płaska porcja 250 g.
Mlekpol zadbał też o to, by oba produkty przyciągały wzrok na sklepowych półkach, stąd
wyróżniają się one wyszukanym wzornictwem i kolorystyką, potwierdzającymi przynależność do segmentu premium.
Senator Emmentaler wybornie prezentuje się na desce serów, jako pyszna i wyszukana przekąska do wina w czasie przyjęcia czy romantycznej kolacji. Ale ma też inne, znacznie szersze zastosowania kulinarne. Może być używany do kanapek i sałatek, a po starciu stanowi wspaniałą posypkę do dań mięsnych, ryżu czy makaronu. Dobrze toleruje obróbkę termiczną, dlatego sprawdzi się też na pizzy oraz różnego typu zapiekankach. Świetnie komponuje się z oliwkami, winogronami, jajkami, łososiem.
Historia sera emmentaler (ementaler) liczy przeszło 700 lat. Pierwsze wzmianki na temat tego przysmaku pochodzą z roku 1293, a więc czasów późnego średniowiecza. Jego nazwa pochodzi od rzeki Emme w szwajcarskim kantonie berneńskim. To właśnie w jej dolinie zaczęto przed wiekami wyrabiać ten jedyny w swoim rodzaju ser. Do najbardziej charakterystycznych jego cech, oprócz wyszukanego smaku, należą imponujących rozmiarów dziury, powstające w procesie dojrzewania. Emmentaler jest symbolem Szwajcarii, obecnie jednak, pod różnymi nazwami, wytwarzany jest w wielu zakątkach Europy.
źródło: SM Mlekpol