Dieta wege, czyli różnorodność na talerzu

Producenci

Dieta wege, czyli różnorodność na talerzu

O diecie wegańskiej i wegetariańskiej słyszy się coraz więcej. Jeden z głównych trendów kulinarnych 2019 r., w 2020 będzie rozwijał się jeszcze bardziej. Okazuje się, że przygotowanie dań roślinnych nie musi być trudne, a ich smak potrafi pozytywnie zaskoczyć. Sprawdź oryginalne dania gotowe od FRoSTY, które przygotujesz w mniej niż 10 minut.

Z badań FRoSTY wynika, że 10% Polaków nie spożywa mięsa i/lub produktów odzwierzęcych, a 45,1% ma taką osobę w swoim najbliższym otoczeniu. Jeszcze niedawno na porządku dziennym słyszane były opinie, że dieta bezmięsna to jedynie chwilowa fanaberia…więc tym bardziej jest to imponujący wynik. I uważamy, że będzie się tylko powiększał. Wynika to nie tylko z pobudek etycznych, ale także ekologicznych – weganizm i wegetarianizm sprzyjają środowisku bardziej niż dieta oparta na mięsie. Poznaj kilka dań, które zaskoczą również zatwardziałych mięsożerców.

Orient w wersji roślinnej

Kuchnia orientalna znana jest na całym świecie. Ogromna różnorodność, kreatywność i przyjemna inność od kuchni europejskiej poskutkowała milionami różnych wariacji na temat kuchni chińskiej, wietnamskiej, indonezyjskiej czy tajskiej – od opcji mięsnych, przez owoce morza i ryby, aż po dania roślinne. Taki właśnie jest Wok Mango Curry, czyli wegańskie danie z ryżem, warzywami, mango, pędami bambusa, płatkami kokosa, kasztanami wodnymi i ananasem, z dodatkiem mleczka kokosowego oraz curry. Oryginalne składniki tworzące pyszną, lekko słodkawą całość to dobry pomysł na obiad. I to gotowy już po 8 minutach na patelni.

Czysty Meksyk!

Kuchnia meksykańska jest tak wyjątkowa, że wpisana została nawet na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Pikantne, wyraziste i aromatyczne dania należą do jednych z ulubieńców całego globu. Nie ma się co dziwić – ich bazą są świeże, pełne smaku produkty i przyprawy, które tworzą wyjątkowo zgraną całość. Flagowym meksykańskim specjałem jest chili con carne, czyli tradycyjna potrawa na bazie siekanego lub mielonego mięsa, chili, papryki, fasoli i pomidorów. FRoSTA stworzyła wegańską wersję tego dania. Zamiast mięsa, główną gwiazdą jest quinoa, czyli komosa ryżowa, która świetnie łączy się ze smakiem pozostałych składników.

A może…bataty?

Ta odmiana słodkich ziemniaków to coraz częstszy gość na polskich stołach. Dlaczego? Nietypowy posmak i przyjemna tekstura nadaje potrawom nieprzeciętnego charakteru oraz uatrakcyjnia posiłek zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli nie wiesz, do czego będą pasować te warzywa, spróbuj propozycji od FRoSTY, czyli Warzywnego Curry z Batatami. Delikatnie słodkie, z dużą ilością marchewki, fasoli, ananasa i mleczka kokosowego, stanowi pełnowartościowe i nieszablonowe danie. Jeśli jednak masz ochotę na coś więcej, skorzystaj z przepisu blogerki Kuchnia Agaty, która uzupełniła je pysznymi chlebkami pita i sosem jogurtowym.