Upfield Polska rozpoczął dystrybucję nowego produktu. To pierwsza od dawna nowość, która może zmienić sytuację na rynku. Delma 80% ma potencjał, aby sprawdzić się jako szybko rotujący produkt nie tylko w dużych, ale także w średnich i małych sklepach. Dlaczego? Bo Delma to ma.
Nowość od Upfield dołącza do innych produktów pochodzenia roślinnego, takich jak Rama, Flora, Flora Proaktiv, Kasia. „Delma 80% – maślany smak” oferuje konsumentom wiele zalet jak np. brak konserwantów, zawartość wit. A i D (w 100g aż 100% i 150% dziennej referencyjnej wartości spożycia) oraz szerokie możliwości zastosowania w kuchni: od smarowania, przez smażenie i gotowanie aż po grillowanie. Tak jak wszystkie produkty Upfield, także Delma nie zawiera częściowo uwodornionych (utwardzonych) olejów roślinnych, które są źródłem szkodliwych izomerów trans. Ale to nie wszystko.
Kształt masła
Delma 80% jest dostępna w standardowych kubkach 500g. Nowością są natomiast 250g „kostki”, które Konsumenci znają z masła czy też Kasi do pieczenia. W kategorii masła, miksów i margaryn w Polsce kształt 200 g/250g kostki ma aż 70% produktów. Dlatego Delma 80% – obok podstawowego wariantu 500g – w nowej odsłonie ma także kształt kostki.
Lepsza i atrakcyjniejsza cenowo niż masło
Delma 80% jest pochodzenia roślinnego a nie zwierzęcego. Produkuje się ją z olejami roślinnymi, w tym rzepakowym i słonecznikowym, które są cennym źródłem omega 3 i omega 6. Łatwo rozsmarowuje się na świeżym chlebie nawet po wyjęciu z lodówki. Instytucje naukowe zgodnie zalecają ograniczanie spożywania tłuszczów nasyconych, a roślinna Delma 80% ma ich dwa razy mniej niż np. masło 82%. Warto pamiętać, że główne źródło tłuszczów nasyconych w diecie Polaków to właśnie żywność pochodzenia zwierzęcego.
Delma jest również niezwykle atrakcyjna cenowo. Sugerowana cena za opakowanie 250 g wynosi 1,99 zł. To ponad dwukrotnie mniej niż średnia cena masła w 2019 r. (ok. 5,11 za sztukę 200/250 g). Natomiast wysoka, 80% zawartość tłuszczu (w maśle ok. 82%) powoduje, że profil smakowy nowej Delmy jest zbliżony do masła.
– W naszym segmencie rynku w ostatniej dekadzie nie było wielu ciekawych nowości. Delma 80% maślany smak może to zmienić. Nowy produkt Upfield ma to, co najlepsze w maśle np. wysoką zawartość tłuszczu i dlatego jest smaczna. Jednak od masła pozytywnie się odróżnia: bazuje na olejach roślinnych – a nie tłuszczach zwierzęcych, których powinniśmy w diecie unikać – mówi Vassilen Tzanov, Dyrektor Generalny Upfield na Polskę i Ukrainę.
Produkowana w Polsce
Dla wielu konsumentów ważnym aspektem żywności jest polskie pochodzenie. Nowa Delma to produkt opracowany z myślą właśnie o polskich konsumentach. Podobnie jak Rama, Flora, Kasia – także i Delma 80% jest produkowana w fabryce Upfield w Katowicach. Do sklepów i hurtowni trafiają tylko świeże produkty, ponieważ transport z naszego magazynu do nawet najdalszego krańca Polski zajmuje najwyżej kilkanaście godzin.
Ekspozycja poza lodówką (dot. Delma 250g)
Delmę w kostce wyróżnia także możliwość przechowywania poza podstawowym łańcuchem chłodniczym. Jest to możliwe z uwagi na unikalną konsystencję i odpowiednią kompozycję olejów roślinnych w jej składzie. Dzięki temu Delma 80% 250g w sklepie może być eksponowana również poza półką chłodniczą do 14 dni w temperaturze do 20°C.