Już w przyszłym tygodniu rusza w stolicy piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood. Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe.
Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy Debata na temat „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.
Panele tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą świetną okazją do zapoznania się z opiniami tych, dla których branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy dni będą toczone rozmowy o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.
Poruszane będą takie tematy, jak:
– Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?
– Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu?
– Czy polskie półki w sieciach handlowych to potrzeba rynku czy marketing?
– Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla efektywniejszego handlu? Bezpieczeństwo – technologia – kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).
– Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian?
– Jakie są reguły produkcji żywności ekologicznej ? Czy są dodatki dozwolone do produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?
– Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?
– Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek krajowy?
– Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba i co na to polski rynek?
– Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i umiemy czytać ich znakowanie na produktach spożywczych?
– Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ ma na jakość produktów?
i wiele innych, ciekawych tematów.
Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu. Zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Kurta Schellera – Krytyka kulinarnego i Założyciela Akademii Kurta Schellera. Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska – Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood.
Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego kucharza, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko – Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej. Pokazy kulinarne pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich produktów i specjałów przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców.