Debata o zdrowiu DANONE

Aktualności

Debata o zdrowiu DANONE

15 listopada 2017

Wyniki najnowszego badania potwierdziły, że w Polsce istnieje potrzeba dyskusji i znalezienia rozwiązań prowadzących do poprawy sposobu żywienia Polaków – tylko 54 proc. pytanych ma pewność, że odżywia się prawidłowo, mimo iż większość z nas uważa, że posiada wiedzę na ten temat (73,5%). Z tego względu DANONE, we współpracy z Polską Agencją Prasową zaprosił do rozmowy autorytety w dziedzinie żywienia i zdrowia.

Celem debaty było podkreślenie bezpośredniej zależności między sposobem odżywania, a zdrowiem oraz pokazanie ważnej roli, jaką w tym procesie odgrywają różne środowiska, w tym również producenci żywności.

– Swoją rolę postrzegamy w sposób bardzo odpowiedzialny i znacznie wykraczamy ponad dostarczanie konsumentom odpowiednich produktów. Wierzymy, że łącząc wartościową ofertę produktową z edukacją, możemy kształtować właściwe nawyki żywieniowe i w ten sposób wpływać na zdrowie ludzi i otoczenia – opowiadała Ewa Gayny, Dyrektor ds. Relacji Zewnętrznych DANONE.

By móc odpowiadać na preferencje konsumentów i aktualne wyzwania społeczne, w tym roku spółki DANONE podjęły zobowiązania w zakresie żywienia obejmujące:

1. Zobowiązanie do ciągłego doskonalenia wartości odżywczej produktów, odpowiadających potrzebom konsumentów oraz ich preferencjom smakowym.

2. Zobowiązanie do angażowania się wspólnie z partnerami w działania, mające być odpowiedzią na aktualne problemy związane z odżywianiem

3. Zobowiązanie do zachowania najwyższych standardów etycznych, w tym dbania o odpowiednie   znakowanie produktów i stosowania odpowiedzialnych praktyk marketingowych.

– Zdajemy sobie sprawę, że ogromna odpowiedzialność w zakresie odpowiednich wyborów żywieniowych spoczywa na nas, producentach żywności. Dlatego w DANONE wszystko co robimy, robimy dla zdrowia. Tworzymy długofalowe programy edukacyjne w partnerstwie z organizacjami i instytucjami naukowymi, wyznaczamy sobie zobowiązania żywieniowe w zakresie doskonalenia produktów, promujemy działania prowadzące do szerzenia świadomości dotyczącej żywienia i wpływu na środowisko, ponieważ nie ma zdrowia bez zdrowej planety – dodała Ewa Gayny.