Święta wielkanocne to wyjątkowy moment w roku, nieodłącznie kojarzący się z pielęgnowaniem tradycji, rodzinną atmosferą i ogromem absorbujących przygotowań. Nierzadko czas, który chcielibyśmy przeznaczyć na odpoczynek i niespieszne spotkania w gronie najbliższych, jest zarezerwowany na przyrządzanie, doprawianie, pieczenie i dekorowanie przyrządzonych przez nas dań i deserów… Czy jest w takim razie coś, co możemy zrobić, by zwolnić tempo i móc celebrować świąteczny czas, poświęcając go przede wszystkim na to, co jest dla nas najważniejsze i sprawia nam przyjemność?
Jedne święta – różne potrzeby konsumentów
Wielkanoc jest nierozerwalnie związana z pielęgnowaniem kulinarnych tradycji, ale nie sposób nie zauważyć, że w ostatnich latach trendy dotyczące tego, jak przygotowujemy świąteczne posiłki, uległy zmianie. Z jednej strony patrzymy na tych, którzy są tradycjonalistami i do Wielkanocy przygotowują się według z góry ustalonej listy zadań i jadłospisu, bez którego święta się nie odbędą. Typowe wielkanocne wypieki jak babki, mazurki, baranki i serniki są pozycją obowiązkową w świątecznym menu. Na drugim biegunie mamy z kolei tych wybierających wygodne rozwiązania pozwalające zaoszczędzić czas, który mogą przeznaczyć na własne przyjemności związane z rodzinnymi relacjami i spędzaniem czasu po swojemu – bez utartych schematów. Ta druga grupa konsumentów przyczyniła się do zmian w trendach, ponieważ to właśnie oni sięgają po ciasta pakowane, ciasta z cukierni lub mieszanki piekarnicze, oszczędzającym tym samym czas na to, co jest dla nich szczególnie ważne.
Potwierdzeniem zmian w wielkanocnych kulinarnych trendach są badania przeprowadzone w sierpniu 2021 roku, które pokazały, że aż 25% konsumentów zadeklarowało wybór pakowanych wypieków częściej lub znacznie częściej niż rok wcześniej. Co się do tego przyczyniło, skąd te zmiany? Powodem są nie tylko czynniki obiektywne wywołane przez pandemię – mamy tu na myśli rzadsze zakupy, kupowanie na zapas, czy większą wrażliwość cenową. Znaczna większość, bo aż 20% konsumentów, których wybór pada na ciasta pakowane, wskazuje oszczędność czasu, wygodę i smak jako istotne powody zmiany nawyków.
Dan Cake, jako firma wychodząca naprzeciw potrzebom kształtowanym przez konsumentów, od wielu lat stara się reagować na zmieniające się trendy, dlatego odpowiadamy na wskazane potrzeby w sposób dla nas naturalny.
– Konsumenci zwracają uwagę na „czystą etykietę”, domowy wygląd produktów czy brak konserwantów, dlatego to, co jest dla nas istotne, to pokazanie, że produkty z naszej oferty wcale nie ustępują jakością i wyglądem produktom sprzedawanym na wagę. To właśnie najlepsze tradycje piekarnicze zainspirowały nas do rozszerzenia tegorocznej oferty sezonowej na Wielkanoc. Opracowaliśmy dwa produkty wypiekane w nieco mniejszych, ale znanych z domowych wypieków, foremkach. Powstało ciasto waniliowo-kakaowe i cytrynowe z dodatkiem chudego twarożku. Oba produkty wypiekane są bez dodatku substancji konserwujących i bez użycia oleju palmowego. Ciasta mają gramaturę 300 gram, co czyni je wygodnym produktem dla mniejszych gospodarstw domowych lub jako codzienne ciasto deserowe do towarzyszącej im nierozerwalnie filiżanki kawy czy herbaty. Produkty te stanowią element zupełnie nowej linii ciast w domowym stylu – mówi Wiktor Kowalski, Brand Manager w Dan Cake Polonia.
Oferta w doskonałej formie
Zdecydowanym liderem wśród produktów, po które w okresie wielkanocnym najchętniej sięgają nasi konsumenci, są klasyczne okrągłe babki. W okołoświątecznym czasie odnotowujemy aż trzykrotny wzrost sprzedaży klasyki wielkanocnego gatunku, która występuje w trzech gramaturach (250, 350 i 400 gramów) oraz w czterech wersjach smakowych: klasycznej marmurkowej, waniliowej, cytrynowej oraz karmelowej. W świątecznym wachlarzu produktów znalazły się również mini babeczki i baranki wielkanocne z ciasta.
Bogata oferta z naszego portfolio doskonale uzupełnia tę, która jest dostępna w lokalnych cukierniach i piekarniach, a konsumenci nierzadko podkreślają, że higieniczne i wygodne opakowanie oraz dłuższy termin przydatności do spożycia są czynnikami, dzięki którym produkty Dan Cake zyskują przewagę nad wyrobami rzemieślniczymi. Wisienką na torcie wśród zalet produktów Dan Cake jest apetyczny i estetyczny wygląd produktu na stole.
– Ten rok będzie obfitował w szereg innowacji produktowych w ramach rozszerzenia oferty Dan Cake o ciasta w domowym stylu. Przygotowaliśmy nowe, atrakcyjne propozycje – nie tylko świąteczne – które pokazują, że ciasto pakowane może nie tylko tak samo dobrze smakować, ale też tak samo dobrze wyglądać, jak ciasto z cukierni – dodaje Kowalski.
Czas na więcej od Dan Cake
Od lat niezmiennie realizujemy i wspieramy podejmowane przez nas działania sprzedażowe, budując silną i rozpoznawalną markę poprzez spójną i konsekwentną komunikację, która jest oparta na oczekiwaniach konsumentów. Naszą odpowiedzią na ich potrzeby jest nowa odsłona platformy marketingowej Dan Cake, której leitmotivem jest hasło: „Daj sobie czas” – koncentrujące się na tym, aby wzmocnić przekaz, że dzięki produktom Dan Cake zyskuje się czas na to, co dla nas ważne i co sprawia, że możemy w pełni delektować się zaoszczędzonym czasem oraz produktami Dan Cake.
*artykuł zewnętrzny*