Polska żywność jest najpopularniejszym w Wielkiej Brytanii rodzajem jedzenia narodowego. Popyt na polskie specjały wzrósł w ciągu pięciu miesięcy dziesięciokrotnie – podaje brytyjska gazeta „Daily Mail”.
Anglicy popularność polskich potraw tłumaczą obecnością tysięcy Polaków na Wyspach Brytyjskich. Dlaczego dopiero teraz? Przed pięcioma miesiącami Tesco wprowadziło na angielski rynek wybór polskich potraw. Od tamtego czasu ich sprzedaż wzrosła dziesięciokrotnie.
Firma wprowadziła polskie specjały do 150 sklepów w Wielkiej Brytanii. Najlepiej sprzedają się kiszona kapusta i ptasie mleczko. Popularna jest także grochówka, kiełbasa, klopsy w sosie pomidorowym, musztarda i marynowane warzywa.
– Popyt na polskie jedzenie i napoje jest tak wielki, że stało się ono już najpopularniejszą żywnością etniczną, którą kiedykolwiek wprowadzono do sprzedaży w Wielkiej Brytanii – powiedziała Elena Connell, menedżerka Tesco.
Źródło: wprost.pl