Czy kryzys klimatyczny pozbawi nas kawy?

Gospodarka

Czy kryzys klimatyczny pozbawi nas kawy?

15 marca 2023

Obserwowane przez naukowców zmiany klimatyczne na świecie niezbyt dobrze wróżą uprawom kawy, która może rosnąc tylko w ściśle określonych warunkach geograficznych — wysokość n.p.m., temperatura, wilgotność. Co czeka uprawy kawowca?

Badania nad klimatem prowadzone w latach 1980-2020 zawierają dane dotyczące temperatur, wilgotności, opadów, które pozwalają na analizę zmian warunków upraw kawy. Największymi eksporterami ziaren kawowca są kraje Ameryki Południowej z Brazylią i Kolumbią na czele, a także Ameryki Środkowej, Afryki – Etiopia oraz Azji – Wietnam, Tajlandia.

Najpopularniejsze kawy na świecie to robusta i arabica, które potrzebują specjalnych warunków m.in. niezwykle ważna jest temperatura – optymalna dla arabiki to 18-22°C a dla robusty 22-28°C. Tymczasem postępujące zmiany klimatyczne, globalne ocieplenie może, jak oszacowali naukowcy z Uniwersytetu Humboldtów w Berlinie, ograniczyć powierzchnię gruntów nadających się pod uprawy kawy o 50% do 2050 roku. Im mniej zbiorów kawy, tym wyższe jej ceny.

Producenci kawy już odczuwają skutki globalnego ocieplenia. W jednym z najsłynniejszych kawowych regionów Zona Cafetera w Kolumbii średnia temperatura podniosła się od 1980 roku o 1,2 stopnie Celsjusza, co w przypadku klimatu jest wzrostem skokowym. Z prowadzonych analiz wynika, że tylko uprawy w południowo-wschodniej Brazylii i południowo-zachodniej Etiopii na razie są w mniejszym stopniu narażone na negatywne skutki kryzysu klimatycznego.

Źródło: rp.pl, interia.pl