Do 2020 roku może znacznie podrożeć czekolada. Światowy popyt na ziarno kakaowca rośnie z roku na rok i za 6 lat może przewyższyć podaż o milion ton. Już w 2013 deficyt ten wyniósł 70 tysięcy ton. Coraz więcej słodkości jedzą Chińczycy, którzy szczególnie lubują się w czekoladzie gorzkiej, wymagającej więcej kakaowca do produkcji.
Według największych producentów wyrobów czekoladowych, istnieją poważne problemy dotyczące zwiększania areału upraw kakaowca. 70 procent z nich przypada na dwa kraje – Ghanę i Wybrzeże Kości Słoniowej, które w ostatnich latach dotykały kolejne susze. Dodatkowo w krajach tych rozprzestrzenia się grzyb atakujący właśnie kakaowce. W niektórych miejscach zaraza zniszczyła nawet 30-40 procent zbiorów. Efektem jest wzrost cen czekolady o kilkadziesiąt procent w ciągu ostatnich dwóch lat.
Naukowcy pracują nad genetyczną modyfikacją kakaowca, który dawałby 7 razy większe zbiory. Jednak na razie efekty nie są zadowalające.
Źródło: IAR