Cypr to trzeci najmniejszy kraj UE. W porównaniu ze swoimi europejskimi sąsiadami z rejonu Morza Śródziemnego ma nieduży sektor rolny, jednakże, mimo silnej konkurencji z tańszym importem z krajów trzecich, wyspa szczyci się produktami najwyższej jakości, dzięki którym zyskała miano śródziemnomorskiego ogrodu. Żyzne gleby i specyfika miejscowego klimatu sprzyjające uprawie różnych gatunków roślin sprawia, że wyspa może pochwalić się płodami rolnymi o bardzo wysokiej jakości. Uprawiane w sposób przyjazny dla środowiska i pakowane z wykorzystaniem najnowszych technologii, spełniają europejskie i międzynarodowe standardy jakości.
Udział sektora rolnego w cypryjskim PKB wynosi 2,2% i stanowi ok. 35% krajowego eksportu. Skupia się on na eksporcie wysokiej jakości produktów rolnych w mniejszych ilościach.
Ziemniaki
Głównym płodem i rolnym towarem eksportowym Cypru są ziemniaki. Warunki klimatyczne panujące na wyspie sprawiają, że wszystkie oferowane na eksport ziemniaki są ziemniakami młodymi, nie przechowywanymi ani kopcowanymi, a naturalny kalendarz ich zbiorów sprawia, że są one dostępne dla odbiorców europejskich poza tradycyjnym, „kontynentalnym” sezonem. Najważniejsze dla eksportu są zbiory wiosenne (listopad-luty), które dają około 80.000-100.000 ton produktu.
Uprawy koncentrują się w południowo-wschodniej części wyspy, głównie na zachód od Larnaki, na terenach znanych ze specyficznej czerwonej, bogatej w minerały gleby zapewniającej plonom wyjątkowy smak i jakość. Dzięki jej właściwościom cypryjskie ziemniaki mają charakterystyczną czerwoną skórkę. Są one też wyjątkowo uniwersalne i nadają się zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i do celów przemysłowych.
Cytrusy
Cytrusy tradycyjnie uprawiane na Cyprze co najmniej od XV wieku są drugim ważnym płodem rolnym. Obecnie obszar ich upraw zajmuje około 54.000ha a roczna produkcja osiąga 110.000 ton, z czego około 70.000 ton jest przeznaczane na eksport. Pełna gama cypryjskich cytrusów dostępna jest od października do czerwca.
Wśród tradycyjnych owoców cytrusowych są też gatunki uprawiane wyłącznie na Cyprze, jak Mandora – krzyżówka łącząca w sobie atuty pomarańczy i mandarynki. Cypr jest też głównym dostawcą świeżych grejpfrutów w Unii Europejskiej dostosowując swoją ofertę do zapotrzebowań rynku, jak zwiększenie upraw czerwonego grejpfruta. Cypryjskie grejpfruty są znane z wysokiej zawartości soku i cukru, co jest wynikiem niemal idealnych warunków klimatycznych. Wyspa cieszy się również międzynarodowym uznaniem dzięki wyjątkowej jakości cytryn, które są soczyste, mięsiste, o cienkiej skórce i silnym aromacie. Cypr jest najważniejszym dostawcą tego owocu w okresie zimy i wiosny. Dobra reputacja cypryjskich pomarańczy jest efektem dekad doświadczenia w uprawie tego owocu. Wielu plantatorów i eksporterów może pochwalić się wielopokoleniowa tradycją.
Oliwa z oliwek
Drzewa oliwne uprawiane są na Cyprze od tysięcy lat. Dzikie drzewa w dużej liczbie znaleźć można zwłaszcza w południowym rejonie Troodos, istnieje tam wiele dowodów archeologicznych na to, że drzewo oliwne i jego owoce obecne były na wysypie tysiące lat przed Chrystusem.
Największa ekspansja upraw drzew oliwnych miała miejsce w latach 30tych XX wieku, a także po wojnie. Pomiędzy rokiem 1946 a 1958 ilość drzew oliwnych na wyspie wzrosła o 40%i od 1953 stały się one najliczniejszymi nie-leśnymi drzewami na Cyprze.
Dziś drzewa oliwne są uprawiane zarówno w osobnych gajach oliwnych lub z innymi uprawami. Uprawy oliwek rozciągają się od terenów przybrzeżnych i ciągną w głąb kraju aż do wysokości 900 m n.p.m. Najwięcej gajów oliwnych znajduje się na nizinie w okolicach Nikozji, ok. 40% wszystkich upraw, które dziś zajmują w sumie około 12.000 ha, co stanowi 9,5% ziemi uprawnej na wyspie, z całkowitą produkcją 23.000 ton owoców.
Oliwa z oliwek jest to sok wyciśnięty w sposób mechaniczny z miąższu oliwek (w przeciwieństwie do ekstrakcji chemicznej), zatem otrzymujemy produkt bez dodatków chemicznych. Na początku procesu należy oczyścić owoce (usunąć liście itp.), następnie zgnieść je, dodać wody i ugniatać aż do otrzymania oliwy, następnie odfiltrować płyn i oddzielić oliwę od wody.
Cypryjska oliwa z oliwek jest bardzo aromatyczna o niskiej kwasowości, co jest wyjątkową zaletą. Oferowana jest w rozmaitych opakowaniach w zależności od wymagań konsumentów w różnych krajach.
Cypryjscy plantatorzy zgrupowani w organizacjach producenckich, których celem jest specjalizacja upraw i wzmocnienie pozycji na rynku, są nieustannie wspierani przez urzędy państwowe w swoich wysiłkach poprawy jakości produkcji i eksportu. Kilka wyspecjalizowanych ośrodków naukowych prowadzi badania nad nowymi odmianami i technikami upraw, podczas gdy Dział Inspekcji Sanitarnej Roślin i Kontroli Jakości zapewnia stały nadzór i kontrolę nad utrzymaniem międzynarodowych standardów jakości.
Więcej informacji o Cypryjskiej rolnej ofercie eksportowej znaleźć można na stronie Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu: www.cyprustrade.pl
Źródło: www.cyprusfoodndrinks.com