Curry to orientalna kompozycja przypraw, która na stałe zagościła w polskiej kuchni. Cenimy ją za wspaniały aromat, wyrazisty smak… i uniwersalność. Galeo podpowiada, jak wykorzystać ją w kuchni.
W curry Galeo za smak odpowiadają przede wszystkim aromatyczna kolendra i kurkuma, której przyprawa zawdzięcza również swój charakterystyczny kolor. Charakteru kompozycji nadają również kozieradka, gorczyca, chili i czosnek. Dopełniają ją słodko-pikantne cynamon, goździki i kmin rzymski oraz ostry imbir. Ponieważ w mieszance znajduje się proporcjonalnie dopasowana ilość soli, przygotowywanego dania nie trzeba dodatkowo doprawiać.
Curry stało się obecnie dość uniwersalną mieszanką, odpowiadający tym, którzy lubią wyraziste smaki. Do czego użyć tej kompozycji? Oczywiście do wszelkich dań inspirowanych kuchnią hinduską – gulaszów z baraniny, drobiu czy ryb z dodatkiem warzyw, a także ich wegetariańskich wersji. Jest doskonała do sosów na ciepło na bazie śmietany, bulionu czy beszamelu. Chociażby do pałek z kurczaka zapiekanych z bananem pod śmietaną wymieszaną z curry, albo do piersi z indyka w jogurcie z jabłkami i rodzynkami. Ta niezwykła mieszanka nada również charakteru zupom, zwłaszcza tym o łagodnym smaku, takim jak kalafiorowa, krem z cukinii czy marchwi. Sprawdzi się również w przypadku pomidorowej bądź ogórkowej. Podbije smak beszamelu, ryżu i makaronu. Może posłużyć jako przyprawa do smażonych bądź grillowanych filetów z drobiu. Jest też wspaniałym dodatkiem do dressingów sałatkowych – zarówno winegretów jak i tych na bazie jogurtu (w wersji mniej dietetycznej połączonego ze śmietanką i majonezem) z dodatkiem miodu.