Dr. Oetker, jako pierwszy na rynku, wprowadza do swojego portfolio cukier żelujący z dodatkiem stewii. To idealna propozycja dla smakoszy słodkich przetworów, którzy chcą ograniczyć cukier w codziennej diecie.
Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. Jej właściwości słodzące znane są tam od wieków. Jest to produkt ponad 100 razy słodszy od cukru, a jednocześnie praktycznie bezkaloryczny. Za słodki smak stewii odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe – naturalne związki, które występują w łodygach i liściach tej rośliny.
Już od maja do produktów Dr. Oetkera dołączy Cukier żelujący ze stewią. Producent postanowił wyjść naprzeciw osobom, którym zależy na zmniejszeniu ilości spożywanego cukru. W nowym Cukrze żelującym Dr. Oetkera część cukru została zredukowana i zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym – ekstraktem ze stewii. Dzięki temu konsumenci mogą cieszyć się przyjemnie słodkim smakiem domowych konfitur, których kaloryczność została zmniejszona aż o 30%[1].
Dzięki dodaniu dodatku cukru żelującego przygotowanie domowych przetworów jest łatwe i szybkie. Wystarczy dodać 225 g. Cukru żelującego ze stewią do 1 kg rozdrobnionych owoców, aby zachować ich walory smakowe przez cały rok. Cukier żelujący Dr. Oetkera to również gwarancja odpowiedniej konsystencji domowych przetworów, a krótki czas gotowania pozwala zachować większość witamin i piękny kolor owoców. Przygotowane konfitury i dżemy nie wymagają pasteryzacji, co stanowi dodatkową zaletę produktu.
Przepisy oraz inspiracje na przygotowanie pysznych, domowych przetworów przy użyciu Cukru żelującego z glikozydami stewiolowymi ze Stewii Dr. Oetkera znajdują się na stronie www.oetker.pl.
Wprowadzenie produktu na rynek zostanie wsparte kampanią internetową oraz konkursem na Facebooku. Sugerowana cena produktu: 5,80 zł
[1] Z Cukrem żelującym z glikozydami stewiolowymi ze stewii Dr. Oetkera przygotujesz konfitury o zmniejszonej wartości energetycznej o 30% w porównaniu z tradycyjnymi konfiturami z dodatkiem 500g cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera.