Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) donosi, że na koniec 2022 r. ekologiczną produkcją zajmowało się ponad 22,8 tys. rolników. Według szacunków w 2023 r. liczba producentów ekologicznych mogła przekroczyć 24 tys.
Z raportu opublikowanego przez Inspektorat wynika, że największy udział w produkcji ekologicznych upraw w naszym kraju mają zboża i owoce, a największą powierzchnię uprawy zajmują rośliny paszowe oraz łąki i pastwiska.
– Choć Polska, pod względem liczby ekologicznych producentów oraz powierzchni ekologicznych użytków rolnych, zajmuje już silną pozycję w unijnym sektorze rolnictwa ekologicznego, plasując się w pierwszej dziesiątce krajów, to jednak wciąż mamy przed sobą spory potencjał dalszego rozwoju tego sektora – podkreśla Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Małgorzata Waszewska, Szefowa Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w IJHARS zauważa, że na rozwój produkcji ekologicznej duży wpływ ma zwiększanie się zaufania konsumentów do tego rodzaju produktów.
źródło: wirtualnemedia.pl
Oprac.: red.