Colian łączy siły z Gubor Schokoladen

Colian łączy siły z Gubor Schokoladen

06 maja 2025

Colian wspólnie z Gubor Schokoladen otwiera nowy rozdział w historii europejskiego rynku słodyczy. Dwie firmy rodzinne łączą siły, by razem realizować strategię zrównoważonego wzrostu oraz budować przewagi konkurencyjne na rynkach międzynarodowych. Fuzja ta oznacza wzajemne wykorzystanie potencjałów i synergii m.in. w obszarach zakupów, produkcji, logistyki i innowacji.

„Fuzja z Gubor Schokoladen jest zgodna ze strategią globalnego rozwoju Grupy Colian i tworzy doskonałe zaplecze do intensyfikacji działań obu firm na rynkach lokalnych i szeroko poza nimi. Połączenie zaawansowanych procesów pozwoli jeszcze lepiej odpowiadać na zwiększające się potrzeby naszych klientów, dla których zróżnicowana i wysokiej jakości oferta stanowi podstawę efektywnej współpracy. Znane marki Colian, m.in. Goplana, Grześki czy Jeżyki, w połączeniu z szerokim okazjonalnym portfolio Gubor Schokoladen, tworzą kompleksową propozycję idealnie wpisującą się w oczekiwania rynku.” – uważa Jan Kolański, Prezes Grupy Colian i dodaje: „Fakt, że obie firmy kierują się rodzinnymi wartościami oraz stawiają na partnerskie relacje, utwierdza mnie w przekonaniu, że jest to bardzo dobry krok dla obu stron.”

Połączenie zaplecza technologicznego pozwoli w przyszłości stworzyć centra doskonałości produkcyjnej, które będą oparte na solidnych podstawach – eksperckiej wiedzy i doświadczeniu specjalistów Colian i Gubor Schokoladen. Innowacyjna i dynamiczna organizacja będzie wyznaczać nowe standardy w branży cukierniczej. Synergia wszystkich możliwych zasobów jest siłą tej współpracy.

„Łącząc dwie silne firmy zbudowane na solidnych fundamentach, tworzymy ciekawą i zróżnicowaną ofertę dostępną z jednego źródła. Wraz z postępującą globalizacją handlu i przemysłu, coraz ważniejsza staje się skala działalności – wielkość produkcji oraz innowacje. Dzięki nowej strukturze jesteśmy idealnie przygotowani do sprostania obecnym wyzwaniom” – podkreśla Claus Cersovsky, Prezes Gubor Schokoladen.

Fuzja biznesów słodyczowych dwóch firm rodzinnych o wieloletnich tradycjach zapowiada powstanie silnej kooperacji, której efektem będzie kompleksowa oferta produktowa uwzględniająca wszystkie okazje zakupowe. Czerpanie z doświadczeń obu zespołów, Colian i Gubor Schokoladen, przełoży się także na bardziej efektywne i konkurencyjne działania w obszarach: technologicznym, logistycznym, R&D, a także marketingu czy obsługi klienta. Optymalizacja procesów jest zgodna także z ideą zrównoważonego rozwoju.

W wyniku fuzji powstanie organizacja produkująca około 85 tys. ton słodyczy rocznie i łącznie zatrudniająca w dwunastu zakładach 4200 pracowników. Szczegóły transakcji, zgodnie z zapisami kontraktu, nie będą podawane do wiadomości publicznej. Obecnie oba podmioty funkcjonują w oparciu o dotychczasowe procedury.

źródło: Colian
oprac.: K. Walkowiak