Eksperci ING Banku Polskiego sprawdzili, co kupują i jedzą w domach Polacy, i jak się to zmieniło na przestrzeni kilkunastu lat (od 2004 do 2021 roku). Analizę oparli między innymi na danych Głównego Urzędu Statystycznego dotyczących spożycia artykułów żywnościowych w gospodarstwach domowych.
Z analizy dowiadujemy się między innymi, że w 2021 roku znacznie zmalała konsumpcja pieczywa oraz produktów zbożowych. Według danych Polacy spożywali 5,16 kg wspomnianych produktów miesięcznie. To o 40% mniej niż w 2004 roku, kiedy spożywali ich średnio 8,68 kg. W tym samym okresie konsumenci spożywali mniej warzyw. W ciągu miesiąca jedna osoba z gospodarstwa domowego w ubiegłym roku spożywała ich 7,43 kg, a w 2004 – 12,3 kg.
W 2021 roku spadła również konsumpcja mięsa. Był to pierwszy rok od kilkunastu lat, kiedy wartość średniomiesięcznego spożycia była niższa niż 5 kg i wyniosła 4,97 kg. To aż o 8,5% mniej niż w 2004 roku. Stałą tendencję utrzymują owoce. W 2004 roku jedna osoba spożywała ich 3,91 kg miesięcznie. O 1% wyższe było ich spożycie w ubiegłym roku (3,95 kg). Mocno widoczne jest z kolei mniejsze spożycie warzyw (12,3 kg w 2004 roku oraz 7,43 kg w 2021).
Analizie poddano także takie produkty jak cukier, oleje i tłuszcze oraz sery i twarogi. 0,75 kg cukru spożywała jedna osoba miesięcznie w 2021 roku. Jest to o 54% mniej niż w 2004 roku. O 35% spadło spożywanie olejów i tłuszczów. Zmniejszyła się także konsumpcja mleka (o 36%). W ubiegłym roku wzrosło spożycie serów i twarogów (0,97 kg w 2021 r., 0,87 kg w 2004).
źródło: Rzeczpospolita