Choinka do odrywania wygląda bardzo efektowania, a jej przygotowanie jest szybkie i proste. Wystarczy ciasto francuskie, krem orzechowo-czekoladowy, a do dekoracji biały jak śnieg – cukier puder Diamant.
Świąteczną choinkę do odrywania można przygotować nawet w ostatniej chwili przed Świętami. Chrupiące ciasto francuskie i krem czekoladowo-orzechowy smakują każdemu, a warstewka posypanego cukru pudru przywodzi na myśl białe płatki śniegu. W przepisie możesz użyć także cukru pudru z aromatem waniliowym, który wzbogaci aromat wypieku. Odrywanie boków ciasta to dodatkowa frajda, goście będą zachwyceni.
Choinka do odrywania z kremem czekoladowo-orzechowym
Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego, ok. 50 g kremu czekoladowo-orzechowego, 1 żółtko, cukier puder w tubie lub cukier puder waniliowy DIAMANT
Przygotowanie:
Pierwszy płat kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wykrawamy zewnętrzny kształt choinki (z odkrojonej części ciasta można wyciąć gwiazdkę do udekorowania choinki). Rozsmarowujemy krem czekoladowy po całości i przykrywamy drugim płatem, który docinamy do tego pod spodem. Boki choinki nacinamy w paski o szerokości ok. 1 cm. każdy pasek, następnie wykręcamy, tworząc gałązki choinki. Całość smarujemy rozkłóconym żółtkiem, pieczemy w 220° C, 15-20 minut (lub aż ładnie się zarumieni). Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem DIAMANT.