Indeks światowych cen żywności wzrósł w styczniu do 113,3 pkt. – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Oznaczało to wzrost o 4,3% miesiąc do miesiąca oraz o 10,5% rok do roku. Wzrost cen żywności w styczniu był ósmym miesięcznym wzrostem z rzędu, a jego dynamika była najwyższa od lipca 2014 r.
Już styczniowe odczyty indeksu wywołały w FAO niepokój. Jak zauważał przed miesiącem Abdolreza Abbassian, starszy ekonomista w FAO, wybuch inflacji w cenach żywności nałożył się na sytuację, w której za sprawą pandemii COVID–19 wielu ludzi na świecie straciło dochody i zmaga się z wyjątkowymi trudnościami.
– Dostęp do żywności zaczął być kluczowym czynnikiem. W wielu krajach rośnie niezadowolenie i to jest gotowy przepis na wybuch niepokojów społecznych – oceniał Abdolreza Abbassian.
Styczniowy wzrost jest konsekwencją silnych wzrostów w subindeksach cukru, zbóż, olejów roślinnych oraz mięsa. W styczniu 2020 r. indeks sięgał zaledwie 102,5 pkt.