Ceny żywności najniższe od pięciu lat

Aktualności

Ceny żywności najniższe od pięciu lat

10 marca 2015

Żywność na świecie znów potaniała, ceny są najniższe od pięciu lat. Wskazują na to najnowsze wyliczenia ekspertów ONZ.

Co prawda podrożał nabiał, ale od zeszłego roku potaniały zboża, mięso i cukier; cena oleju nie zmieniła się. Wskaźnik cen agencji ONZ do spraw wyżywienia, FAO, spadł o 14 procent w ciągu 12 miesięcy.

Ceny mają się utrzymać na względnie niskim poziomi, mówi radiu ONZ ekspert FAO Michael Griffin. – W tym roku mają być dobre zbiory zbóż i nasion roślin oleistych. Duża będzie produkcja cukru. Są też spore zapasy – powiedział.

Do spadku cen żywności przyczynił się też silny dolar amerykański, tania ropa i stosunkowo niski import na świecie, podkreśla FAO.

Eksperci ONZ zwracają jednocześnie uwagę, że na świecie ponad osiemset milionów ludzi cierpi z powodu głodu i niedożywienia. Globalnie, dla zdrowia stanowi to większe ryzyko niż AIDS, malaria i gruźlica razem wzięte.

Źródło: PAP