Ceny żywności na świecie przestały rosnąć

Gospodarka

Ceny żywności na świecie przestały rosnąć

06 sierpnia 2021

Żywność na światowych rynkach nie drożeje już tak, jak kilka miesięcy temu. Indeks Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), mierzący zmiany cen najważniejszych artykułów żywnościowych, spada już drugi miesiąc z rzędu.

Od szczytu z maja do końca lipca ceny spadły średnio o 3,8% To niewielka zmiana, biorąc pod uwagę, że wcześniej, licząc od początku roku do maja, mieliśmy wzrost o 18% ale można przynajmniej powiedzieć, że tamta fala wzrostu cen już się zakończyła. Nadal jednak, przez to, co działo się we wcześniejszych miesiącach, ceny żywności są o ponad 30% wyżej niż rok temu.

Ostatni spadek zawdzięczamy cenom nabiału (spadek o 4% od maja, ale wzrost o 14% rok do roku), cenom zbóż (spadek o 5% od maja i wzrost o 30% w ostatnim roku) i olejów roślinnych (spadek o 11% od maja i wzrost o 67% w ostatnim roku). Nadal drożeją: mięso – o 20% rok do roku i cukier – o 44% rok do roku.

Zmiany cen żywności mierzone przez FAO na rynkach światowych nie przekładają się w sposób automatyczny i szybki na to, co dzieje się z cenami w sklepach, ale trwałe zmiany trendów na świecie mogą, z pewnym opóźnieniem mieć wpływ także na ceny detaliczne.

Źródło: Business Insider