W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19-25.10.2020 r. cena zbytu masła w blokach ukształtowała się na poziomie 15,93 zł/kg i była o 4,1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 3,1% wyższa niż miesiąc wcześniej.
Za masło konfekcjonowane średnio w kraju uzyskiwano 17,59 zł/kg (3,52 zł za 200-gramową kostkę), o 1,9% mniej niż tydzień wcześniej oraz tyle samo, co przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku masło w blokach było o 2,3% tańsze, a masło konfekcjonowane – o 1,6%. Za odtłuszczone mleko w proszku w 43. tygodniu 2020 r. płacono 9,37 zł/kg, o 2,7% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 2,3% więcej niż przed miesiącem.
Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,60 zł/kg i była o 0,1% niższa niż przed tygodniem oraz o 0,7% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku odtłuszczone mleko w proszku było o 3,0%, a pełne mleko w proszku – o 6,7% tańsze.
Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 14,00 zł/kg, o 1,4% więcej niż przed tygodniem i o 4,5% więcej niż przed miesiącem oraz o 4,6% więcej niż przed rokiem. Cena sera Gouda wyniosła 13,73 zł/kg i była o 0,6% niższa niż przed tygodniem, ale o 1,2% wyższa niż przed miesiącem. Ser Gouda był droższy o 0,2% niż przed rokiem.