Ceny produktów mleczarskich rosną

Aktualności

Ceny produktów mleczarskich rosną

15 listopada 2019

Indeks cen produktów mleczarskich FAO w październiku wynosił blisko 192 pkt. i był wyższy o 5,6% w relacji rocznej. Przyczyną wzrostów były lepsze notowania pełnego (PMP; +10,9%) i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP; +38,6%) wspierane silnym popytem zwłaszcza w Chinach (czołowy importer produktów mleczarskich na świecie).

Według CLAL chiński import OMP w pierwszych 9 miesiącach 2019 r. wzrósł o 30,3%, natomiast import PMP zwiększył się o 22,2%. Odnawia się także światowy popyt na masło, co ogranicza dynamikę spadku jego cen. Według FAO w październiku masło (Europa i Oceania) potaniało przeciętnie o 13%. Na wyższym poziomie w relacji rocznej utrzymują się ceny serów (+7,1% w przypadku sera Cheddar), jednak z uwagi na większą podaż w Nowej Zelandii notują sezonowe spadki.

Wzrosty w relacji rocznej notuje się na Global Dairy Trade (GDT). W pierwszej, listopadowej aukcji nowozelandzkiej giełdy wartość indeksu GDT ukształtowała się na poziomie 1052 pkt., tj. wyższym o blisko 20% w relacji rocznej. Wzrosty związane są w dużej mierze z niepewnością co do dalszej produkcji mleka w Oceanii. Dane DCANZ wskazują, że we wrześniu w Nowej Zelandii zmniejszyła się ona o 0,7% rok do roku, do 2,664 mln t, niemniej był to wciąż bardzo wysoki poziom na tle danych historycznych. Wrzesień jest miesiącem, kiedy nowozelandzka produkcja mleka odbija do większych wolumenów po sezonowym spowolnieniu w okresie maj-sierpień. Dalsze dostawy warunkowane będą przede wszystkim czynnikami pogodowymi, a te dotychczas sprzyjają produkcji. W raporcie z połowy października USDA, przewidywał, że produkcja mleka w Nowej Zelandii w 2020 r. ukształtuje się na zbliżonym poziomie do roku poprzedniego (stabilne pogłowie krów). Potencjalnym wyzwaniem dla nowozelandzkiej produkcji mleka jest planowane wprowadzenie regulacji w zakresie zarządzania zasobami wody, w tym również dla celów rolniczych, które może ograniczyć wzrost, a nawet zredukować pogłowie krów mlecznych.

Tendencję spadkową z uwagi na skutki suszy, kontynuuje produkcja mleka w Australii – według Dairy Australia we wrześniu zmniejszyła się o 4,5% rok do roku. W 3 kwartale 2019 r. australijska produkcja zmalała o 6%, co przy niewielkich zmianach w Nowej Zelandii ogranicza podaż z tej części świata.

Źródło: Agro Nawigator PKO Banku Polskiego

Foto: Pixabay