10 maja br. na terenie zakładu produkcyjnego firmy Cedrob Foods w Sosnowcu doszło do pożaru. “Naszym absolutnym priorytetem jest utrzymanie ciągłości dostaw dla naszych klientów oraz zachowanie miejsc pracy. Natychmiast rozpoczęliśmy relokację produkcji do pozostałych czterech w pełni działających zakładów spółki, a co za tym idzie relokację pracowników” – pisze firma w aktualizacji komunikatu prasowego.
“Zapewniliśmy pracownikom transport do alternatywnych zakładów pracy, którego czas (ok. 2h dziennie) wliczyliśmy do czasu pracy. Pracownicy, którzy w danym momencie nie mają przydzielonych zadań, są delegowani na tzw. postojowe z wynagrodzeniem zgodnym z kodeksem pracy. Deklarujemy, że wszyscy pracownicy etatowi, którzy stawią się do pracy, pozostaną zatrudnieni w naszej spółce” – czytamy.
Cedrob Foods pracuje nad przywróceniem produkcji w Sosnowcu. Według wstępnych informacji pożar objął część magazynową, w której przechowywane były materiały produkcyjne.
oprac.: K. Walkowiak