Carrefour kontynuuje swoje wsparcie dla rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego. Fundacja Carrefour przekazała Regionalnemu Towarzystwu Rolno-Przemysłowemu „Dolina Strugu” w Błażowej kwotę 195 500 euro, czyli ponad 834 tys. zł na realizację projektu „Spichlerz Zdrowia”, którego celem jest pobudzenie hodowli bydła ekologicznego w Polsce południowo-wschodniej. Wsparcie projektu jest ważnym element strategii Transformacji Żywieniowej, której priorytetem jest demokratyzacja żywności ekologicznej oraz odpowiedzią na projekt zrównoważonego systemu żywnościowego „Farm to Fork” Unii Europejskiej.
Projekt „Spichlerz Zdrowia” jest kompleksowym programem rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce południowo-wschodniej. Ideą programu jest wsparcie rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego, w tym przede wszystkim hodowli bydła mięsnego oraz zatrzymanie zapaści polskiej wsi, z czego rozwiązaniem jest wzrost dochodowości oraz produktywności małych i średnich gospodarstw rolnych. Realizacja projektu wpisuje się we Wspólną Politykę Rolną realizowaną przez Unię Europejską. Program skierowany jest do rolników już prowadzących gospodarstwa ekologiczne i tych, którzy są gotowi przejść na rolnictwo ekologiczne, z terenu województw: podlaskiego, lubelskiego, świętokrzyskiego, podkarpackiego i małopolskiego i potrwa do grudnia 2020. Pierwszym etapem projektu jest utworzenie 15 stad ekologicznego bydła mięsnego w gospodarstwach rozpoczynających proces konwersji, przeszkolenie 15 rolników podczas 6 miesięcznego kursu rolnictwa ekologicznego oraz promocja założeń programu wśród większej ilości rolników.
– Demokratyzacja produktów ekologicznych, czyli produktów wytwarzanych bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin lub antybiotyków jest jednym z najważniejszych elementów strategii transformacji żywności dla Carrefour Polska – podkreśla Justyna Orzeł, Wiceprezes Zarządu i Sekretarz Generalna Carrefour Polska. – Częścią działań mających na celu demokratyzację produktów bio jest wspieranie rolników w procesie konwersji z rolnictwa konwencjonalnego na rolnictwo ekologiczne. Dlatego też Carrefour podziela główne założenia programu „Spichlerz Zdrowia”. Monitorując jego przebieg oraz zapewniając wsparcie finansowe i merytoryczne, chcemy wspierać rozwój polskiego rolnictwa ekologicznego i tym samym wyjść naprzeciw założeniom nowej strategii Unii Europejskiej „Farm to Fork” oraz inspirować branżę handlową do podejmowania podobnych działań na rzecz ekologicznego rolnictwa w naszym kraju – dodaje Justyna Orzeł.
Nowy grant Fundacji Carrefour wpisuje się również w najnowszą strategię Unii Europejskiej “od pola do stołu” (ang. Farm to Fork) wdrażaną w celu osiągnięcia lepszej równowagi między przyrodą, systemami żywnościowymi, a różnorodnością biologiczną. Jednym z jej głównych filarów jest zapewnienie Europejczykom zdrowej, przystępnej cenowo i zrównoważonej żywności, a także znaczące zwiększenie udziału produkcji ekologicznej, która musi być prowadzona na co najmniej 25% powierzchni wszystkich użytków rolnych Wspólnoty.