Hipermarket Carrefour w Szczecinie włącza się w zajęcia Dziecięcej Akademii Rozwoju, które odbyły się 6 sierpnia w Domu Kultury Słowianin. Dzieci uczestniczące w zajęciach od przedstawicieli Carrefour dowiedzieli się m.in. jak odróżnić produkty ekologiczne od konwencjonalnych i dlaczego warto uwzględnić je w naszej diecie.
Carrefour po raz kolejny włączył się w zajęcia w ramach Dziecięcej Akademii Rozwoju. Inicjatorem zajęć jest Jacek Janiak, znany lokalny społecznik i dyrektor Domu Kultury Słowianin.
Podczas warsztatów z najmłodszymi mieszkańcami miasta, przedstawiciele hipermarketu Carrefour Gryf przybliżyli konkretne działania, które sieć realizuje w ramach Act for Food – globalnego programu na rzecz lepszego jedzenia i lepszego życia. Pracownicy sieci zorganizowali poczęstunek produktów ekologicznych, opowiedzieli dlaczego warto je włączyć do swojej diety oraz wyjaśnili czym jest zielony listek – oznakowanie certyfikacji BIO. Wspólnie z uczestnikami zajęć przyrządzali też pożywne kanapki i zagrali w grę planszową promującą aktywność fizyczną.
Act for Food to kampania, którą Carrefour realizuje w ramach strategii transformacji żywieniowej w odpowiedzi na globalne wyzwania takie jak poszanowanie środowiska naturalnego, pochodzenie produktów oraz oczekiwania klientów. Act for Food to ogólnoświatowy program konkretnych działań, dzięki któremu klienci Carrefour zyskują dostęp do wysokiej jakości produktów w rozsądnych cenach. To inicjatywa, która ma pomagać w dbaniu o zdrowie i wspólną przyszłość, zgodnie z założeniem „gdy jesz lepiej, to żyjesz lepiej”. W ramach kampanii Carrefour promuje też konkretne działania mające na celu dbałość o dobrostan zwierząt i ochronę środowiska.