Aż 33 małopolskie szkoły w Małopolsce otrzymają dofinansowanie od Carrefour do projektów realizowanych w ramach programu edukacyjnego „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole”. Projekt wpisuje się w strategię biznesu odpowiedzialnego społecznie Carrefour, który ma na celu promocję odpowiedzialnej konsumpcji i zdrowego trybu życia.
Zwycięskie szkoły otrzymają dofinansowanie w kwocie od 600 do 2500 zł na realizację projektów z wniosków konkursowych. Kapituła konkursowa w skład której weszli: Małgorzata Jantos, Wiceprzewodnicząca Rady Miasta Krakowa, przedstawiciele Carrefour: Maria Cieślikowska, Dyrektor Komunikacji Zew. i PR, Andrzej Bednarz, Dyrektor Regionalny Carrefour, Rafał Serafin, Prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska oraz dr Kinga Topolska z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, przyznała granty w łącznej kwocie 39.000 zł. Dofinansowanie otrzymały m.in.: przyszkolne ogródki z kompostownikiem i zbiornikiem na wodę deszczową, śniadaniarnie w których każdy może komfortowo spożyć posiłek w szkole, a także uczniowskie sklepiki ze zdrowym asortymentem.
Projekt „Zdrowie jedzenie w mojej szkole i na moim stole” realizowany jest przez Carrefour we współpracy z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska, przystąpiło do niego ponad 1000 uczniów z 52 szkół podstawowych i gimnazjów z małopolski. Na program Fundacja Carrefour przeznaczyła 50.000 euro, a jego celem jest edukacja uczniów małopolskich szkół w obszarze zdrowego żywienia i świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych. Uczniowie wraz z nauczycielami mają czas na realizację nagrodzonych projektów do końca czerwca.
Niewłaściwe odżywianie wśród dzieci jest poważnym problemem społecznym, dlatego Carrefour zdecydował się na organizację konkursu grantowego dla małopolskich szkół. Chcemy wspierać cenne lokalne inicjatywy dotyczące zdrowia i zdrowego trybu życia, mamy nadzieję, że uczniowie podejmując własne przedsięwzięcia związane z edukacją na temat zdrowego żywienia, utrwalą w sobie właściwe nawyki żywieniowe, a następnie przeniosą je dalej: na swoje rodziny, przyjaciół i znajomych – mówi Andrzej Bednarz, dyrektor regionalny Carrefour w Małopolsce.
Realizacja projektu potwierdza, że potrzeby związane z wprowadzaniem zdrowej żywności w szkołach są ogromne. Wyniki audytu przeprowadzonego w szkołach biorących udział w programie wskazały, co wymaga zmiany. W niektórych przypadkach jest to asortyment sklepiku szkolnego, czy menu stołówki, inni zaś skupiają się na dbaniu o pełnowartościowe drugie śniadania, czy samodzielnej uprawie szkolnego ogródka. Małe granty, które udało się przyznać szkołom, aby wspomóc wprowadzenie małych, ale konkretnych zmian na lepsze w szkole, które wymyślili i realizują uczniowie przypominają nam o tym, jak niewiele trzeba, by wyzwolić aktywność i przedsiębiorczość zarówno dzieci jak i dorosłych współpracujących ze szkołami. Jestem przekonany, że małe działania uczniów zapoczątkują większe i trwalsze zmiany w małopolskich szkołach – mówi Rafał Serafin, Prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.
Uświadamianie na temat sposobów zdrowego żywienia stanowi jeden filar programu. Drugim z nich jest edukacja najmłodszych w obszarze świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych, a także promowanie rolników oraz lokalnych producentów żywności. Współpraca z coraz większym gronem producentów regionalnych stanowi istotny aspekt w działalności Carrefour. Daje ona szansę na rozwój małym i średnim przedsiębiorcom, zapewniając duży rynek zbytu, a tym samym przyczynia się do wspierania rozwoju gospodarczego w Polsce.
W ramach programu, w czerwcu przeprowadzony zostanie także konkurs dla najbardziej zaangażowanych nauczycieli, którzy otrzymają nagrody pieniężne: 5 nagród po 2.000 PLN. Kapituła złożona z ekspertów ds. żywienia, przedstawicieli Carrefour Polska i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska ogłosi zwycięzców podczas oficjalnego zakończenia programu – 24 czerwca w Krakowie.