Stosując techniki w stylu iście z „Jurassic Park” naukowcy i piwowarzy Carlsberga odtworzyli pierwsze na świecie piwo uwarzone z zastosowaniem czystych kultur drożdży opracowanych w Laboratorium Carlsberga w 1883 roku. Żywe komórki pierwszych czystych drożdży zachowały się w odnalezionej w piwnicach Carlsberga butelce piwa, w której przetrwały aż 133 lata!
Po roku intensywnej pracy, stosując tradycyjne metody warzenia piwa oraz składniki o parametrach zbliżonych do tamtego okresu, po raz pierwszy w historii udało się odtworzyć recepturę i smak piwa, które w 1883 roku, w czasach naszych pra, pra dziadów, cieszyło podniebienia piwnych smakoszy!
Drożdże z Carlsberga zrewolucjonizowały świat piwa
Czyste drożdże opracowane dzięki metodzie profesora dr Emila Ch. Hansena z Laboratorium firmy zostały nazwane na cześć Carlsberga saccharomyces carlsbergensis i rewolucjonizowały proces warzenia piwa na całym świecie. Piwo z ówczesnego browaru w Kopenhadze jest przodkiem większości lagerów istniejących obecnie na świecie, a czyste kultury drożdży zapoczątkowały trwającą do dziś tradycję najwyższej jakości piw jasnych pełnych.
W dawnych czasach warzenie piwa było trudnym i żmudnym procesem, którego efekt nie zawsze był przewidywalny. Poważnym problem, z którym borykali się piwowarzy była tzw. „choroba piwa” (beer sickness). Była ona spowodowana głównie brakiem panowania nad procesem fermentacji drożdży. Przełom nastąpił w 1883 roku, kiedy w duńskim Laboratorium Carlsberg po raz pierwszy w historii uzyskano czyste drożdże saccharomyces carlsbergensis.
Od tej pory, dzięki wynalazkowi, którym Carlsberg podzielił się bezinteresownie ze światem w imię tworzenia i promowania złocistego trunku o wysokiej jakości, w procesie warzenia piwa uzyskiwano zawsze taki sam pożądany rezultat, czyli piwo najwyższej jakości. Bez wynalazku Carlsberga nie mielibyśmy piwa, które obecnie stanowi 90 procent światowego rynku – podkreśla brytyjski historyk piwa Martyn Cornell.
Butelki, w które rozlano piwo zostały wytworzone tak jak robiono to 140 lat temu. Powstały w Holmegaard, najstarszej hucie szkła, założonej w 1825 roku, która dostarcza butelki do Carlsberga od około 1850 roku. Z kolei grafikę na etykiecie przygotowano ręcznie, wygrawerowano w metalowych płytkach i wydrukowano używając starych maszyn drukarskich, tak aby dokładnie odwzorowała tą używaną w 1883 roku.
140 lat odkryć w Laboratoriach Carlsberga
Odtworzenie oryginalnego smaku piwa z dawnych czasów jest hołdem złożonym wieloletniej tradycji Laboratorium, podkreśleniem jego wkładu w historię piwa, a także pokazanie możliwości, jakie posiada ono obecnie.
Prezes Fundacji Carlsberg oraz Rady Powierniczej Laboratorium Carlsberg, prof. Flemming Besenbacher powiedział: Pierwszy wysokiej jakości lager został ponownie uwarzony na cześć historycznych osiągnięć badawczych Laboratorium i jego obecnych możliwości. Laboratorium Carlsberg słynie z najbardziej niezwykłych wynalazków, począwszy od metody oczyszczania drożdży, po wprowadzenie skali pH, pojęcia struktury białek oraz scharakteryzowanie enzymów.
Laboratorium Carlsberg zostało utworzone w 1875 roku, aby wspierać naukowe zrozumienie dla procesu warzenia wysokiej jakości piwa, którego wielkim orędownikiem był J.C. Jacobsen – założyciel Browaru Carlsberg.
Obecnie Laboratorium Carsberga (The Carlsberg Research Laboratory) jest częścią Fundacji Carlsberga, która odpowiada za jego finansowanie i zarządzanie.
Laboratorium prowadzi prace badawcze i naukowe w czterech obszarach: surowce do warzenia piwa, drożdże i fermentacja, nowe składniki: m.in. badania nad wariantami chmielu i innych naturalnych składników do wykorzystania w napojach, technologia procesu warzenia: badania nad udoskonaleniem procesu i technologii warzenia piwa.
Dzięki ścisłej współpracy ze strategicznymi partnerami, dialogowi z wiodącymi uczelniami oraz naukowcami z całego świata, ambicją Carlsberga niezmiennie jest bycie jedną z najbardziej innowacyjnych firm piwnych na świecie.