Należący do Kompanii Piwowarskiej Browar Dojlidy kończy właśnie 250 lat. Swój jubileusz zamierza świętować razem z mieszkańcami regionu. To właśnie dla nich uchyli drzwi do piwowarskiego świata, zapraszając 250 osób na urodzinową wycieczkę po browarze.
1 września mieszkańcy regionu będą mogli zobaczyć, jak wygląda warzenie piwa „od kuchni”. Z okazji 250-lecia browaru rozdanych zostanie 250 bezpłatnych wejściówek. Wejściówki będzie można zdobyć między innymi w lokalnej prasie i radiu.
Dojlidzki browar powstał w 1768 r. z inicjatywy hetmana wielkiego koronnego Jana Klemensa Branickiego. Początkowo był niewielkim browarem warzącym piwo na użytek miejskiej karczmy. Jako jedyny z licznych niegdyś białostockich browarów przetrwał do dziś. Pod skrzydła Kompanii Piwowarskiej Browar Dojlidy trafił w 2003 r. Wraz z nowym właścicielem pojawiły się środki na jego rozwój i modernizację. Białostocki browar stał się bogatszy o nową linię rozlewniczą, warzelnię, piwnice i magazyn wyrobów gotowych. Dzięki inwestycjom moce produkcyjne Browaru Dojlidy dziś sięgają 2,2 mln hl piwa rocznie. Powstające w białostockim browarze piwo Żubr, kiedyś znane wyłącznie piwoszom w regionie, obecnie jest piwną marką numer jeden w Polsce i drugą największą marką eksportową Kompanii Piwowarskiej.