Branża winiarska czeka na nową ustawę

Producenci

Branża winiarska czeka na nową ustawę

12 października 2020

Prace nad nową ustawa winiarską trwają w Ministerstwie Rolnictwa. Właśnie zakończył się etap  konsultacji społecznych. Swoje uwagi do dokumentu zgłosił Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. To, na czym szczególnie zależy przedstawicielom branży, to zharmonizowanie ustawy winiarskiej ustanawiającej zasady produkcji z regulacjami akcyzowymi.

– Aktualnie przepisy te nie są zbieżne, a to – z punktu widzenia polskich przedsiębiorstw – bardzo trudna sytuacja – ocenia Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Przedsiębiorcy apelują o ustanowienie stabilnego otoczenia prawnego dla przedsiębiorstw branży winiarskiej i o to, by warunki, w jakich funkcjonują krajowi producenci, były analogiczne do panujących w innych krajach Unii Europejskiej.

Proponowane przez branżę winiarską zmiany dotyczą też cydru. ZP PRW wnioskował o to, by stworzyć osobną kategorię promującą cydry jakościowe i dodatkowo, by możliwa była  wreszcie produkcja cydrów aromatyzowanych. To da możliwość budowy oferty zgodnej z oczekiwaniami konsumentów – zarówno tych, którzy poszukują wyrobów tradycyjnych, jak i tych, którzy wolą produkty innowacyjne. To właśnie cydry aromatyzowane, o smakach innych owoców niż jabłko, coraz częściej wybierają  konsumenci na świecie. Polscy producenci do tej pory nie mogli ich wytwarzać ze względu na zapisy aktualnie obowiązującej ustawy winiarskiej, co było jednym z głównych problemów krajowego rynku cydru.

Warto wspomnieć, że projekt ustawy zawiera propozycje bardzo korzystnych zmian dotyczących funkcjonowania małych producentów win, win owocowych, cydrów i miodów pitnych. Nowe zapisy zwiększają ich konkurencyjność, zredukowane mają zostać obciążenia administracyjne.

Aktualnie obowiązująca ustawa winiarska pochodzi z 2011 roku i nie przystaje już do nowej rzeczywistości. Stąd tak wielkie nadzieje związane z nowym aktem.