Białe ryby – filar zrównoważonego rybołówstwa według najnowszego raportu MSC

Aktualności

Białe ryby – filar zrównoważonego rybołówstwa według najnowszego raportu MSC

16 września 2025

Ponad trzy czwarte światowych połowów białych ryb ma dziś certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC – to świetna wiadomość dla całej branży rybnej i dla oceanów. 

Liczby mówią same za siebie i są dowodem na to, że białe ryby odgrywają pierwszoplanową rolę w rozwoju odpowiedzialnych praktyk połowowych oraz dynamicznie rozwijającego się rynku certyfikowanych ryb i owoców morza. Obecnie już ponad 60 gatunków białych ryb na całym świecie ma certyfikat MSC – od popularnego mintaja i dorsza po mniej znane, takie jak miruna, morszczuk, plamiak i różne gatunki karmazyna. Rybołówstwa poławiające białe ryby są pionierami Programu MSC. To właśnie ich współpraca z MSC stworzyła fundament, na którym zbudowano globalny rynek certyfikowanych ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów.

Rybołówstwa, które zmieniają przyszłość oceanów

Opublikowany 10 września 2025 roku przez organizację pozarządową Marine Stewardship Council (MSC) raport „Sustainable Whitefish Yearbook” wyróżnia rybołówstwa białych ryb od lat zaangażowane w program MSC, które są istotną częścią sukcesu certyfikacji. To rybołówstwa, których sposób połowu przynosi wymierne efekty nie tylko w środowisku morskim, lecz także w całym łańcuchu dostaw i ma pozytywny wpływ na społeczności rybackie na świecie.

Najlepszym przykładem są certyfikowane od 20 lat rybołówstwa mintaja na Alasce, morszczuka w RPA oraz nowozelandzkie rybołówstwo miruny, które ma certyfikat MSC od niemal 25 lat! W raporcie możemy też przeczytać o tegorocznych sukcesach – certyfikacji połowów karmazyna australijskiego. Nowością jest lista wiodących marek produktów z białych ryb w poszczególnych krajach.

Białe ryby – filar Programu MSC

Białe ryby to największa grupa gatunkowa w Programie MSC, stanowiąca obecnie niemal 50 % wszystkich połowów ryb i owoców morza zaangażowanych w MSC, a wybór produktów z białych ryb ze zrównoważonych źródeł jest dziś większy niż kiedykolwiek.

– Białe ryby to jedna z najbardziej przekonujących historii sukcesu w dziedzinie zrównoważonego rybołówstwa. Wiele rybołówstw utrzymuje certyfikację od dekad, dzięki ciągłemu udoskonalaniu swoich praktyk połowowych. To dowód nie tylko na ich długoterminowe zobowiązanie do odpowiedzialnego działania, lecz także na wyraźne korzyści biznesowe płynące z takich działań. –komentuje Nicolas Guichoux, Chief Program Officer w Marine Stewardship Council.

 – Współpracując z najlepiej zarządzanymi rybołówstwami białych ryb na świecie, pomagamy budować bardziej odporny i odpowiedzialny łańcuch dostaw, taki który wspiera zrównoważoną przyszłość tych kluczowych gatunków zarówno dla obecnych, jak i przyszłych pokoleń. – dodaje Guichoux.

Polacy coraz chętniej wybierają białe ryby ze znakiem MSC

Tegoroczny Raport MSC ”Sustainable Whitefish Yearbook” zawiera także analizę polskiego rynku białych ryb, które są najchętniej jadanymi przez Polaków gatunkami. Rocznie zjadamy ich ponad 5 kg na osobę. Warto podkreślić, że w ciągu ostatnich pięciu lat w Polsce obserwujemy systematyczny wzrost sprzedaży produktów z certyfikatem MSC – w sezonie 2023/24 wyniosła ona ok. 19 tys. ton, a w 2024/25 wzrosła o kolejne 5 %, przekraczając 20 tys. ton. To bardzo pozytywna wiadomość.

Najważniejszymi gatunkami na naszym rynku certyfikowanych białych ryb są: mintaj (56 %), dorsz (14 %) i czarniak (6 %). Spory udział też kategoria gatunkowa: mieszane białe ryby (18 %) – to kilka gatunków w jednym produkcie. Nadal dominują wyroby mrożone (49 %), ale szybko rośnie segment produktów chłodzonych (z 20 % w 2024 r. do 36 % w 2025 r.). Nowymi, rozwijającymi się kategoriami są karma dla zwierząt, dania gotowe, jedzenie dla niemowląt oraz suplementy.

Liderem wśród marek pozostaje FRoSTA, która już w 2014 r. przeszła w 100 % na produkty z certyfikatem MSC i zdobyła nagrody MSC Grand Prix 2023 oraz MSC Top Brand 2024.

oprac.: K. Walkowiak