W czteroletniej historii kampanii profilaktycznej „Zatrzymać Cukrzycę” rzadko zdarza się tak dużo osób z nieprawidłowym poziomem cukru we krwi, jak podczas białej soboty w Netto w Łodzi.
Wyniki bezpłatnych badań w sklepie Netto w Łodzi przy ulicy Brzezińskiej 292 były co do proporcji odwróceniem typowej sytuacji. Agata Osuchowska, doświadczona pielęgniarka i edukatorka diabetologiczna, która badania dla nas prowadziła, skomentowała to tak: – Gdyby odnieść się do norm bardzo rygorystycznie, to trzeba by powiedzieć, że tylko co trzecia z 230 przebadanych osób miała prawidłowy poziom glukozy we krwi. Ale przypadków odstępstw od norm kwalifikujących daną osobę do natychmiastowej wizyty u lekarza i powtórzenia testu poprzez analizę krwi pobranej z żyły również było niemało, bo około 20 procent spośród wszystkich.
Jak to wytłumaczyć? Oczywiście, mógł być to zbieg okoliczności. Agata Osuchowska snuje jednak inne przypuszczenie: – Czynnikiem niezwykle istotnym dla powstawania zagrożenia cukrzycą jest nieprawidłowa dieta. A kuchni regionalnej dominującej w Łodzi i w Łódzkiem lekką nazwać nie można. Zwyczajowo je się dużo rzeczy tłustych, smażonych, popularne są kluski we wszelkich postaciach. To z pewnością nie pozostaje bez wpływu na zdrowie.
Dlatego prowadzące sobotnią akcję pielęgniarki bardzo dużo uwagi poświęcały wskazówkom, które dotyczyły racjonalnego żywienia. Badanym, ale również innym klientom, którzy w sobotę odwiedzili łódzki sklep Netto przy ulicy Brzezińskiej, wręczono informatory z propozycjami ciekawych diet oraz inne materiały edukacyjne poświęcone profilaktyce antycukrzycowej. Zaproponowano również przetestowanie produktów, które przeznaczone są dla diabetyków, a które kupić można w każdym sklepie Netto. Na specjalnie oznaczonych regałach klienci znajdą na przykład słodycze bezcukrowe oraz półprodukty służące do przygotowania zdrowych dań.