Jak znakować żywność zgodnie z przepisami? Jakie nowe uprawnienia zyskają instytucje kontrolne? Co zmieni rozszerzona odpowiedzialność producentów? To tylko kilka pytań, na które pierwszego dnia targów Polagra, podczas bezpłatnego szkolenia odpowiedzą eksperci z kancelarii WKB. „Poradnik Handlowca” objął patronat medialny nad wydarzeniem.
Kontrole znakowania żywności prowadzone w 2021 r. wykazują, że przedsiębiorcy nie zawsze radzą sobie z dopełnieniem wszystkich obowiązków w tym zakresie. Te bowiem – podobnie jak trendy – nieustannie się zmieniają. Warto być na bieżąco, bo już wkrótce instytucje kontrolne mogą uzyskać nowe uprawnienia, a w samych kontrolach mają obowiązywać nowe zasady (m.in. w zakresie żywności ekologicznej i suplementów diety). Przedsiębiorcy zastanawiają się choćby, czy wyniki kontroli będą publikowane.
Wiele zmienia się również w zakresie nadzoru nad rynkiem spożywczym, a także praktyk w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Które z dotychczas stosowanych praktyk staną się niedozwolone? Czy skończy się różnicowanie jakości produktów ze względu na kraj przeznaczenia?
Sporo zmian czeka przedsiębiorców po wdrożeniu mechanizmu rozszerzonej odpowiedzialności producentów. Opakowania w większym niż dotąd stopniu będą musiały pochodzić z recyklingu. Zmienią się też wymagania dotyczące podawania ich składu oraz informowaniu o tym klientów. Czy i jak wpłynie to na koszty opakowań?
Podczas targów Polagra eksperci z kancelarii WKB udzielą wyczerpujących odpowiedzi na powyższe pytania i przekażą cenne wskazówki. W poniedziałek, 4 października (o godz. 13:00), w pawilonie nr 5 (w Spekear’s Corner), poprowadzą bezpłatne szkolenie, na które zapraszamy wszystkich przedsiębiorców zainteresowanych tematem opakowań. By wziąć w nim udział, wystarczy rejestracja.
źródło: informacja prasowa